Slik bruker du de ulike woksausene

Tyr du til den samme woksausen hver gang? Eller lurer du på hvilken saus som passer best til hva? Her er en oversikt over de vanligste typene, og hva de kan brukes til.

Woksaus er et must i wok, og det finnes mange alternativer å velge mellom, enten du skal ha wok med kylling, fisk, kjøtt, skalldyr, tofu eller grønnsaker. Hos KIWI finner du blant annet porsjonsposene fra Blue Dragon.

Corporate Chef i Haugen-Gruppen, Daniel Barry, har selv besøkt og sett produksjonen av woksausene og kan fortelle at ingrediensene er av topp kvalitet.

– Jeg har selv sett råvarene som brukes i sausene. De kommer rett fra Asia, og er laget av fersk ingefær, koriander, soyasaus av høy kvalitet og fantastiske grønnsaker. Sausene kokes i timevis for perfekt konsistens og smak. Her har noen gjort jobben for ossm og smaksresultatet er fantastisk.

Han legger til at disse woksausene er håndplukket for den norske ganen, med milde smaker. Her er en oversikt over ulike typer, og hva du kan bruke dem til.  

Chop suey

I den vestlige verden har chop suey blitt en klar favoritt. Det er en kinesisk-inspirert saus med smak av soya, løk, hvitløk og ingefær. En klassisk woksaus som er mild i smaken, og passer godt til wok med for eksempel kylling eller biff.

Teriyaki

Teriyaki er kanskje den mest kjente sausen fra japansk matkultur. En fyldig saus laget på japansk soyasaus, mirin-inspirert krydder og sake. Mild smak, perfekt til skalldyr, laks eller kylling.

Oyster spring onion 

En mild, men smaksrik saus med smak av østers, vårløk, hvitløk og ingefær. En god kombinasjon av salt og søtt, og perfekt til wok med biff eller fisk.  

Sweet & sour 

Woksaus for den fruktige! Med smak av ananasjuice, tomat og eddik. Mild, med den gjenkjennelige kombinasjonen av søtt og syrlig. Passer perfekt når du skal lage kylling-, tofu- eller grønnsakswok.  

Tips!

Husk at mange asiatiske sauser inneholder sukker eller honning, som for eksempel teryaki. Sukkeret brenner seg lett i pannen, tilsett derfor alltid woksausen mot slutten av steketiden og skru ned temperaturen etter at du har hatt den i.

Hjemmelaget woksaus

Vil du lage din egen woksaus? Her får du tre enkle oppskrifter med utgangspunkt i soyasaus. Soyasaus fremmer smaken på kjøtt, fisk, sauser og grønnsaker, og gir en fyldig aroma. Det er fordi soyasaus er rik på umami, og det gjør også sausen til en god erstatning for salt. 

Slik lager du woksausen hjemme

1. Woksaus med peanøtt

  • 1 dl Kikkoman soyasaus
  • 2 ss akasiehonning
  • 2 ss limejuice
  • 2 ss Green choice peanøttsmør

Blandes godt sammen til en jevn saus 

2. Woksaus med sesam

  • 1 dl Kikkoman soyasaus
  • 2 ss akasiehonning
  • 2 ss limejuice
  • 2 ss sesamfrø

Blandes godt sammen til en jevn saus 

3. Woksaus med ingefær

  • 1 dl Kikkoman soyasaus
  • 2 ss akasiehonning
  • 2 ss limejuice
  • 1 ss revet fersk ingefær 

Blandes godt sammen til en jevn saus 

Bli KIWI PLUSS-kunde!

Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt og 50 % bonus på bleier, bind og tamponger!

Ofte stilte spørsmål om wok

  1. Hva slags grønnsaker passer i wok?
    Harde wokgrønnsaker som gulrot, brokkoli, paprika, sukkererter og vannkastanjer (ofte på boks) passer bra som base i en wok. I tillegg er myke wokgrønnsaker som løk, squash, sopp, bønnespirer, spinat eller pak choi supre alternativer, som bør tilsettes helt til slutt.
  2. Hvor lenge skal jeg steke wokgrønnsaker?
    Myke grønnsaker trenger kortere wokketid enn man ofte tror, 2 til 4 minutter holder! Hardere grønnsaker kan man wokke 4-6 min.
  3. Hva bør stekes først i en wok?
    Start med de harde grønnsakene og tilsett de litt mykere grønnsakene mot slutten. Med ferske ferdige wokblandinger kan du regne 4 minutter som en huskeregel.
  4. Hva slags saus passer til wok?
    Woksaus er et must i wok, og det finnes mange alternativer å velge mellom, enten du skal ha wok med kylling, fisk, kjøtt, skalldyr, tofu eller grønnsaker. Hos KIWI finner du blant annet porsjonsposene fra Blue Dragon.