Er reker sunt? Ernæringsfysiologen gir deg svarene du trenger

Bord med reker og sunt tilbehør.

Har du lurt på om reker er sunt eller ikke? Les hvorfor du kan spise reker med god samvittighet, og få ernæringsfysiologens tips til hvordan du kan gjøre rekesmørbrødet enda mer næringsrikt.

– Reker inneholder både protein, vitaminer som B12, jod, sink og selen. Reker har også minimalt med fett og er supert å inkludere i ukentlige måltider, forteller klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør.

Tine Sundfør.jpg
Klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør.

Er reker sunt selv om de inneholder kolesterol?

Noen er likevel skeptiske fordi de har hørt at reker er rike på kolesterol. Det er det ingen grunn til ifølge ernæringsfysiologen.

– Det stemmer at reker inneholder en del kolesterol, men senere års forskning har vist at matens kolesterolinnhold ikke påvirker ditt innhold av kolesterol i blodet like mye som matens innhold av mettet fett. For de fleste er det ikke nødvendig å tenke på mengden reker man spiser, men hvis du har veldig høyt kolesterol så er det smart å begrense rekespising til en gang i uken.

Skrell rekene selv

Reker i skål med sitronskive og dill.

– Reker i lake er en liten saltbombe, så hvis blodtrykket er høyt bør du heller velge å skrelle rekene selv, tipser Sundfør.

Kan gravide spise reker?

Ja, gravide kan trygt spise både reker og andre skalldyr. Brunmaten i krabbe bør derimot unngås av gravide, sier Sundfør.