First Price fortsetter å fjerne tonnevis med salt og sukker

Mor og datter handler på KIWI

First Price jobber hardt for å gjøre produktene sunnere. Nå er det langvarige arbeidet belønnet med pris fra Helsedirektoratet.

First Price, som er navnet på KIWIs billigste varer, ligger ikke på latsiden når det gjelder å forbedre og videreutvikle produktene i en sunnere retning. De siste årene har det skjedd store og små endringer på flere av de drøyt 200 hverdagsproduktene fra First Price. Det er særlig salt- og sukkerinnholdet som har vært under lupen.

Mottok pris fra Helsedirektoratet

I februar 2023 ble det langvarige arbeidet hedret med en tredjeplass i Intensjonsavtalens utmerkelse fra Helse- og omsorgsdepartementet. Det var 23 kandidater til utmerkelsen, hvorav tre gikk til finalen.

Begrunnelsen for tildelingen var arbeidet som er gjort for å redusere sosiale forskjeller kostholdsmessig ved å gjøre det mulig for alle å velge et sunnere kosthold.

– Et av målene til First Price er å gjøre det enklere for kundene å ta sunne valg til en lavere pris. Det vil si at de som har mindre penger å rutte med også skal ha mulighet til å spise sunt, sier Nina Brendsrud-Andersen, markedssjef i Unil, som produserer First Price-varer.

Vil forbedre folkehelsen

– Vår strategi sier at vi skal bidra til å forbedre folkehelsen, og vi stiller oss bak myndighetenes kostholdsråd ved å fjerne unødvendig tilsatt salt, sukker og mettet fett, forteller Brendsrud-Andersen.

Selv om First Price-produktene er billige, betyr det på ingen måte at kvaliteten er dårlig. Tvert imot legges det ned mye arbeid i kvalitetssikring, og flere av produktene har kommet svært godt ut av tester hos blant annet Dagbladet, VG og TV 2 hjelper deg.

Her er noen eksempler på hva slags endringer First Price har gjort på produktene sine de siste årene:

Karbonade- og kjøttdeig uten tilsatt salt og vannFirst Price kjøttdeig og karbonadedeig

I Norge spiser vi i gjennomsnitt omtrent ti gram salt hver dag – dobbelt så mye som helsemyndighetene anbefaler. Som ett av mange tiltak for å redusere saltinntaket i befolkningen, fjernet First Price allerede i 2015 alt tilsatt salt og vann i karbonade- og kjøttdeiger.

Kjøttdeigen og karbonadedeigen kom i ny vakuumpakket forpakning i 2020. Mindre luft betyr mindre emballasje, og det blir dessuten plass til flere pakker under transport.

Sukkerredusert husholdnings- og appelsinsaft

Å spise for mye sukker øker risikoen for overvekt, fedme og livsstilsrelaterte sykdommer. Sukkerrike matvarer er ofte kaloririke og bidrar til mer energi enn man forbruker. First Price ønsker å bidra til god folkehelse i befolkningen og har derfor satt i gang arbeidet med å redusere sukker i en rekke produkter. I 2017 ble sukkerinnholdet i First Price husholdningssaft og appelsinsaft redusert med 30 prosent.

Sukkerredusert cola, appelsinbrus og fruktbrus

I 2017 ble også First Price-brus med appelsin- og fruktsmak lansert, begge uten tilsatt sukker. Dermed har forbrukerne et større utvalg av rimelige, sukkerfrie alternativer å velge mellom.

Hvitost og skivet ost med 20 prosent mindre salt

First Price hvitost

Saltinnholdet i First Price-oster ble redusert med 20 prosent i 2017 og er nå i henhold til saltmålet i Helsedirektoratets saltliste.

Syltetøy med mindre sukker

I 2018 relanserte First Price jordbær-, bringebær-, blåbær- og tyttebærsyltetøy med mindre tilsatt sukker. Jordbær- og bringebærsyltetøyet har nå 15 prosent mindre tilsatt sukker, blåbærsyltetøyet har en sukkerreduksjon på 21 prosent, og tyttebærsyltetøyet har ni prosent mindre sukker enn før.

Pastasaus med mindre salt og sukker

First Price pastasaus kom dårlig ut i flere forbrukertester på grunn av for mye sukker og salt. I 2017 ble det derfor avgjort å endre hele resepten for å gjøre produktet sunnere. Pastasausen ble i 2017 relansert med 20,7 gram mindre sukker og tre gram mindre salt per glass.

Stekemargarin og bordmargarin med mindre salt

First Price bordmargarin

Saltinnholdet i stekemargarinen er redusert med 33 prosent, mens bordmargarinen har 29 prosent mindre salt sammenliknet med opprinnelig resept. Disse er nå i henhold til saltmålet i Helsedirektoratets saltliste.

83 prosent mindre salt i corn flakes

Våren 2018 ble andelen tilsatt salt i First Price Corn flakes redusert med hele 83 prosent, og produktet inneholder nå bare 0,4 prosent salt. Målet til Helsedirektoratet for denne type produkter er 0,7 prosent.

Fiskepinner med mindre salt

First Price fiskepinner

Saltinnholdet i First Price fiskepinner redusert med 30 prosent, og er i henhold til saltmålet i Helsedirektoratets saltliste. Fiskepinnene oppfyller også nøkkelhullkravene. Produktet har også fått mer fisk, fra 59 prosent til 65 prosent.

First Price Kuvertbrød

I 2020 ble det solgt nesten en halv million First Price kuvertbrød. Saltinnholdet ble samtidig redusert fra 1,5 gram til 0,93 gram per 100 gram vare, noe som er en reduksjon på hele 38 prosent og betyr 267 kilo mindre salt i året.

First Price Hvitløksbaguetter

Dette er et av de mest solgte produktene fra First Price, og det har lenge blitt jobbet med å se på hva som kan gjøres av små, «sunne» endringer uten at det går på bekostning av smak og opplevd kvalitet. Første justering er i utgangspunktet en ganske beskjeden saltreduksjon, men som likevel utgjør cirka 1,3 tonn mindre salt i året.

First Price Saltstenger

First Price saltstenger

First Price Saltstenger har fått en saltreduksjon på et helt gram per 100 gram, fra 4,6 til 3,6 gram salt. Det betyr en saltreduksjon på 700 kilo i året, kun fra saltstengene.