Lise Mette løser sommeravslutningene uten stress

Har du blitt bedt om å ta med mat til sommeravslutning? Her er Lise Mettes beste tips til retter som er enkle å tilberede, og som både små og store vil like.

Publisert: 07.06.2023 13.45 Sist oppdatert: 07.06.2023 13.45

Inngangen til sommeren er travel for mange familier. Slik er det også for Lise Mette og hennes familie, men hun lar seg likevel ikke stresse. Hun har nemlig flere faste retter, som hun tyr til når det er sommeravslutning. De krever minimalt med forberedelser, og er retter som hun vet barna elsker. 

– Jeg pleier å ta med ferdige spyd med kylling, nektarin og sopp. Det er veldig godt med grillet nektarin! For variasjon kan du for eksempel bruke spekemat, cherrytomat eller melon, foreslår Lise Mette Solgaard (42), mens hun kutter nektarin i sitt solfylte kjøkken i Råde. 

Bilde

Hun ønsker helst at de medbragte rettene til døtrenes skoleavslutninger skal være sunne og friske. Og hun synes at det fort kan bli litt mange pølser på sommeren. 

– Vi er blant annet veldig glade i pastasalat og fylte tortillalefser. I en enkel salat trenger du bare to til tre ingredienser, i tillegg til en Grønn & Frisk salatmiks. Tortillalefsene kan fylles med diverse grønnsaker og pålegg, og det gir ungene mulighet til å velge sine favorittingredienser.

Bilde

Frida (11) og Anne-Sofie (13) prøvesmaker en av lefsene som ligger klare på kjøkkenbenken. Denne gangen er de fylt med lett Philadelphia-ost, pestomarinert kyllingfilet og ruccola. 

– Det lukter så godt at jeg bare må smake, sier den smilende kutteassistenten Anne-Sofie og tar en bit.

Familiens 5 smarte tips som forenkler forberedelsene:

1. Gjør det enkelt: Lag retter som krever lite tid til tilberedning. Lise Mette tyr gjerne til spyd med kylling, frukt og grønnsaker, eller fylte tortillalefser. Alt kan enkelt varieres, og krever minimalt med forberedelser.

2. Lag maten dagen før: Sommeravslutningene starter gjerne rett etter skole- og arbeidstid. Lager du maten kvelden i forveien, sparer du deg for tid og stress samme dag. Focaccia, pai og pastasalat er gode alternativer. Ta dressingen ved siden av. 

3. Sunne alternativer: Det blir fort mye søtt i løpet av sommerens mange avslutninger. Lise Mette ønsker at rettene hun tar med skal være friske og sunne. Hun nevner blant annet frukt, nøtter og riskaker som gode alternativer til is og snacks.

4. Velg ferdig i butikken: Se etter ferdige produkter og raske løsninger i butikken. Ferdigkuttet salat fra Grønn & Frisk, halvstekte rundstykker og ferdige smoothies på flaske sparer tid, uten å gå på bekostning av smaken.

5. Bestill kake på nett: Har du blitt bedt om å bake, men har ikke tid? Bestill kake på raskekaker.no og hent i din nærmeste KIWI-butikk. Her er det flere store varianter, som passer perfekt på sommeravslutningen. 

Enkelt og greit

Når det kommer til drikke, er familien glad i boblevann med smak, juice og Frida sin favoritt: smoothie. Her finner du seks enkle smoothie-oppskrifter. Hvis du vil spare litt tid og krefter, finner du ferdig smoothie i hylla hos KIWI. 

– Som dessert pleier jeg å ha med frukt, enten på fat eller på spyd. Nøtter og riskaker funker også bra som snacks, sier Lise Mette og legger en pakke med nøtter i kurven de skal ha med seg.  

Bilde

Det hender likevel at det blir en kake i langpanne i ny og ne, siden det tross alt er sommeravslutning. Pynt den med litt bær, så ser den straks sommerlig og fin ut. Du kan bestille kake på nett, hvis du ikke føler for å lage den selv. 

Andre retter som passer ypperlig på sommerens samlinger er focaccia, vårruller, sticks og kjøttboller. Alle rettene kan også bli en suksess i sommeravslutning med barnehagen, men Adrian (5), som er med som assistent for dagen, synes at fruktspyd er det viktigste å ha med. 

Bilde 4.jpg

God mat gir god stemning

Sommeravslutningene blir ofte holdt på et flott område ved vannet like ved. Der samles alle med piknikpledd og krakker, og underveis i avslutningene er det leker og salg av lodd. Anne-Sofie forteller at Frida har så flaks i trekningen at hun til og med har vunnet gaven de hadde levert selv.    

Selv om Frida (11) har vinnerlykken på sin side, er hun tydelig på hva hun liker aller best med sommeravslutning - nest etter digg mat selvsagt. 

– Jeg liker sommeravslutning fordi klassen synger for alle familiene, sier hun, mens hun tar på seg skoene. 

Så forlater gjengen sitt 152 år gamle hus blant de grønne åkrene i Råde. Sammen med de smakfulle sommerrettene, som nok forsvinner raskt ned i magene til familie og venner på sommeravslutningen. 

Bilde 5.jpg

Ti retter til sommeravslutningen

Fruktstpyd: Enkelt, sunt og dekorativt, og ikke minst populært blant de minste. Skjær frukt og bær i like store biter og tre på spyd. Om du bruker epler, kan det være lurt å skvise over litt sitron, så de ikke blir brune. 

Focaccia: En saftig focaccia hører med til koldtbordet. Prøv for eksempel denne saftige varianten med rosmarin og flaksalt. Den kan også fylles med oliven, løk og soltørket tomat, men til sommeravslutningen med barn kan det være lurt å lage en enkel variant.

Grillspyd: Kjøp med deg sticks fra KIWIs grillsortiment, eller lag selv med kjøtt, grønnsaker eller sjømat. Se sommerens utvalg av sticks her.  

Pastasalat: Salat er perfekt ta-med-mat, siden den kan lages på forhånd, og enkelt kan lages i både små og store porsjoner. Fullkorn pastaskruer, salatmiks, cherrytomater, jordbær og spekeskinke er en frisk og sommerlig kombinasjon, som de fleste liker. Server en eventuell dressing på siden, så slipper du at salaten blir slapp. Kombiner gjerne med nystekte rundstykker.

Skuffekake: En klassiker på sommeravslutningen. Velg en enkel variant fra Toro og pynt den med sesongens bær, eller gå for en litt sunnere variant, som denne enkle eplekaken i langpanne, laget med litt grovere mel og masse epler. 

Vårruller: De fleste barn elsker vårruller. Kjøp ferdige fra frysedisken, og varm dem i ovnen på et stekebrett før du drar hjemmefra. Server med servietter, så kan de enkelt spises med hendene. 

Fylte tortillalefser: Disse kan enkelt lages dagen i forveien. Fyll dem med smøreost, pålegg og salat eller grønnsaker. 

Pizzasnurrer: Grove pizzasnurrer er også en favoritt. Disse kan du lage lang tid i forveien, og oppbevare i fryseren fram til samme dag som de skal spises. Oppskriften finner du her. Ønsker du å gjøre den enda enklere, kan du bruke ferdig pizzadeig og ferdig revet ost.   

Pai: Pai smaker like godt kald som varm, og er et perfekt tilskudd til koldtbordet på sommeravslutningen. Kjøp en ferdig variant fra frysedisken, om du er i tidsklemma, eller prøv deg på en hjemmelaget variant, som denne med kylling og brokkoli. Erstatt kylling med andre typer grønnsaker, om du ønsker en vegetarisk variant.  

Drikke: Noe godt å drikke hører med. Hjemmelaget iste er friskt og godt, akkurat som sukkerfri saft. Hell det på termos med masse isbiter, så holder det seg kaldt og godt gjennom hele sommeravslutningen. Vann med bobler og smak er også populært. Eldorado Boble kommer både på 1,5 liters flaske og praktiske bokser på 0,33 liter, i flere friske smaker.

Bli KIWI PLUSS-kunde og få 15 % Trumf-bonus på all fersk frukt og grønt.

Bli KIWI PLUSS-kunde her