Slik sparer familien store summer på bilferien

Denne familien dropper dyr veimat når de skal på bilferie. På denne måten sparer de penger, og sørger i tillegg for sunt og variert påfyll underveis. Her er deres beste tips til en billigere bilferie.

Når familien skal på biltur kan du spare store summer på å planlegge litt i forkant og ta med mat og drikke hjemmefra. Lise Mette Solgaard (42) og hennes familie har knekt koden på hvordan man får en vellykket og billigere biltur.

Planlegg for sultne mager

– Vi har det vi kaller for feriemager. Selv om vi nettopp har spist et måltid før vi drar, så blir vi sultne med en gang vi setter oss i bilen. Det er nesten sånn at vi tenker på hva vi skal spise neste gang, mens vi spiser, ler Lise Mette, moren i den eventyrlystne familien.

Bilde

Fyll opp matboksene

Og med feriemager lønner det seg å ha en rask løsning tilgjengelig i bilen, sånn at du slipper en dyrere løsning langs veien.

Bilde

– Vi lager for eksempel brødmat med pålegg eller omelett, wraps, pastasalat, nudler på termos, grønnsaker og frukt som vi har med i bilen. Du kan kutte opp frukt og grønnsaker og ha dem i zip lock poser eller matbokser, sier hun, mens hun viser de fulle matboksene på kjøkkenbenken i Råde.

Anne-Mettes beste biltur-wraps

Du trenger:

 • Tortillalefser
 • Smøreost
 • Kjøttpålegg
 • Salat
 • Cherrytomater

Slik gjør du:

 1. Smør tortillalefsene med smøreost, legg på godt med kjøttpålegg, topp med salat og halve cherrytomater.
 2. Brett wrapsene sammen og legg i en matboks, gjerne med et kjøleelement eller i en kjølebag, om det er lenge til de skal spises.

Ha med kald og varm drikke

Frida (11) sin sunne favorittsnack i bilen er knaskegulrøtter, og Anne-Sofie (13) sin er nektarin. For Lise Mette er kaffe det viktigste.

Som drikke har familien med boblevann, saft, iste eller juice. Vil du at drikken skal holde seg kjølig, kan du fylle flaskene trekvart-fulle og legge dem i fryseren kvelden før, og så fylle resten av flasken rett før turen.

Lise Mettes beste biltur-tips:

 • Skjær opp frukt og grønt og legg i små bokser med kjøleelement.

 • Ha varm og kald drikke på termos. For eksempel kaffe til de voksne, og iste, juice eller sukkerfri saft med isbiter til barna. 

 • Kjøp med våtservietter. De kan brukes både som flekkfjerner og som håndvask. 

 • Små bleieposer er supre å ha med til avfall.

 • Unngå mat som man blir kvalm av, som veldig fet og søt mat. 

 • Man kommer langt med grove rundstykker eller brødskiver med pålegg.  

 • Pastasalat kan puttes i matbokser, da kan alle også få sin tilpassede variant. Husk gaffel! 

 • Mat-termoser er supre, om man ønsker å ha med seg varmmat på turen. Disse funker til både supper, nudler og gryteretter.

Faren i huset, Håvard (43), reiser en del gjennom jobben. Det gir mulighet for resten av gjengen til å slenge seg med på turen. Og mens Håvard jobber, utforsker Lise Mette, Anne-Sofie og Frida byen de befinner seg i.

– Vi er generelt glade i å oppleve nye ting. Vi har blant annet kjørt til Trondheim, Geiranger, Sverige og nedover Sørlandet. Vi kommer fra Fredrikstad, så det har alltid vært naturlig å dra på ferie til Sverige. Vi liker oss godt ved havet, jentene bader overalt.

Bilde

Ekstrautstyret som alltid må med

I tillegg til mat og drikke, har familien med seg litt ekstra utstyr på turen.

– Vi pleier å ha med en duk, som vi kan bruke på bordene på rasteplasser. Det hender jo at de er møkkete. I tillegg har vi med et lite piknikpledd, skift, våtservietter, en klut, et håndkle, reisesyketabletter og søppelpose/spypose, forteller en engasjert Lise Mette mens hun fyller bilen.

Da jentene var yngre, kom de seg nesten ikke til Moss en gang før noen ble dårlige, men det har heldigvis bedret seg med årene. Det har også fast underholdning i bilen. For å ikke bli utålmodige har nemlig familien flere måter de underholder seg selv på.

– Vi pleier å telle gule biler. Jeg tror at jeg kom helt opp til 200 gule biler på et år, forteller Anne-Sofie.

Ellers hører familien på podcaster og lydbøker med spennende spøkelseshistorier for barn, og snakker og observerer.

– Og krangler om hvem som skal styre musikken, ler Lise Mette og ser bort på jentene ved siden av henne.

Heldigvis syns de andre i familien at Frida sin favorittsang for tiden ikke er så verst å høre på. Frida avslutter med å spille av en smakebit fra mobilen sin.