Slik får du barna til å elske fjelltur

Tre tips til en vellykket turdag med barna

Å dra til fjells eller på nye eventyr i skogen, har aldri vært mer populært enn nå. Men hvordan får du hele familien til å kose seg i oppoverbakke?

Her er tre gode tips til deg som har lyst til å ta med barna ut på tur:

 1. Ikke gå for langt

For familier som ikke har så mye turerfaring, er det lurest å starte i det små med korte turer i nærmiljøet, sier kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen i DNT.

 – Kjenn på formen til alle i familien og finn ut hva slags turtype som passer dere best. Å vite at utstyr som sko og sekk sitter godt og ikke lager gnagsår, er greit å sjekke før man legger ut på langtur, sier hun.

En annen god regel for familier med små barn, er at det er selve turen som er målet  –  hvor langt dere forflytter dere er ikke det viktigste!

 2. Lek og spis ofte

Elisabeth Lau-Henriksen og datteren Dina (9) har tilbragt over 360 utenetter sammen, og vet hva som skal til for å få en vellykket tur. Det viktigste er å gå en tur alle er motivert til. Og når dere først er i gang, er det viktig å ha det gøy.

 – Vi leker at vi er steinaldermennesker, at vi er Ronja Røverdatter og Birk på vei til Bjørnehulen. Og er vi på farta pleier vi å stanse hver time for å spise. Det er en bra måte å holde humøret oppe.

De har med ferdigbakte energibarer og en pose med snacks. Vel fremme koker de ofte opp gryteretter de har lagd på forhånd, tørket over lang tid på lav varme i ovnen og pakket inn i porsjonspakker.

 3. Ta med fiskestang og taco

– Dina er glad i taco, og med en forhåndslagd gryte med tacokrydder, mais, ris, kjøtt, tomat og annet passende og en pakke tortillas kan vi få tex mex-smaken langt inne på fjellet. Enda enklere er det å bruke en gryte- eller suppepose som basis og spe på med selvtørkede ingredienser, forteller Elisabeth Lau Henriksen. 

Til frokost går det i havregrøt med müsli og tørrmelk, ferdiginnpakket i porsjonsposer. Og fisk til lunsj om de har vært heldige. 

– Men fjellørreten er vanskelig å lure. Så den blir en bonus!