Slik får du barna til å like å gå på tur

Tre tips til en vellykket turdag med barna

Barn på tur i høstfjellet.

Å dra til fjells eller ut på nye eventyr i lokale trakter, har sjeldent vært mer populært enn nå. Men hvordan får du hele familien til å kose seg på tur, til og med i motbakke?

Høst er en deilig tid å gå tur, enten det er turstier i fjellet eller i nærheten av der du bor. Men hvordan få hele familien til å faktisk kose seg på tur, til og med i motbakke? DNT deler noen av sine beste tips til turer og DNT-hytter du kan besøke i høst.

 1. Ikke gå for langt

For familier som ikke har så mye turerfaring, er det lurest å starte i det små med korte turer i nærmiljøet, sier rådgiver i DNT, Celine Tyssen Walstad.

 – Kjenn på formen til alle i familien og finn ut hva slags turtype som passer dere best. Å vite at utstyr som sko og sekk sitter godt og ikke lager gnagsår, er greit å sjekke før man legger ut på langtur, sier hun.

En annen god regel for familier med små barn, er at det er selve turen som er målet  –  hvor langt dere forflytter dere er ikke det viktigste! Selg inn turen til barna, og ta de gjerne med på planleggingen av den. Ha gjerne et mål for turen, det gir motivasjon.

Har du litt større barn kan dere også legge turmålet til en betjent DNT-hytte. Der får dere både servert middag og frokost, og får en seng å sove i – behagelig for hele familien. Som DNT-medlem har du tilgang til rundt 550 hytter i hele Norge. De høstferieåpne betjente hyttene er populære både som dagsturmål og til overnatting, og mange av de har fremdeles god plass.

 2. Lek og spis ofte

KIWI_DNT_barnepatur_artikkel_2.jpg

La barna styre tempoet, sett av tid for lek, og bli gjerne med på leken. Da blir turen morsommere for både barna og de voksne. I naturen kan man få gode samtaler med barna, snakk om de positive opplevelsene både underveis og etter turen. 

Husk å ta med nok drikke, og sunn og næringsrik mat! Det er lite som slår en god matpause. I hvert fall hvis sekken er pakket med god hjemmelaget turmat.

 3. Forbered dere og kle dere godt

KIWI_DNT_barnepatur_artikkel.jpg

Til slutt, husk å kle dere godt. Ingen liker å fryse, heller ikke voksne. Det kan være utfordrende å kle seg riktig om høsten, og spesielt i høstfjellet kan det svinge fort mellom solglimt, snø og regnskyll. 

Husk å sjekke værmeldingen før dere legger ut på tur, og kle dere deretter. Bruk ull innerst og på føttene, det holder deg varm og transporterer fukt bort fra huden. Deretter er det lurt å ha et isolasjonslag, for eksempel fleece eller dun. Dette laget kan du ta av om det blir for varmt. Til slutt må vi beskytte oss for været og bruke vind- og/eller vanntett bukse og jakke, alt ettersom hva værmeldingen viser og hvor i landet du er. Ta på lue og hansker, og pakk de heller ned i sekken om det blir for varmt. Om høsten er det ofte bløtt i skog og mark, så husk også vanntette sko.