
Slik ble norske yoghurt-spisere spart for tonnevis med sukker
Siden lanseringen av Q Yoghurt på pose i 2015 har norske forbrukere blitt spart for over 1000 tonn sukker.
I løpet av de siste 10 årene har Q Yoghurt vært med på å forme sunnere hverdagsvaner, med 30 prosent mindre sukker enn gjennomsnittet av andre smaksatte yoghurter. Dette har ikke bare gjort produktet til en favoritt blant barnefamilier, men det har også bidratt til folkehelsen.
Bli KIWI PLUSS-kunde!
Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt og 50 % bonus på bleier, bind og tamponger!
Regnestykke
Hvis én porsjon er 150 g, tilsvarer det 4,6 g mindre sukker per porsjon. En familie på fire som spiser yoghurt hver dag i ett år sparer nesten 7 kg sukker ved å velge Q-yoghurt med 7,1 g sukker per 100 g, i stedet for yoghurt med 10,16 g sukker. Øker man porsjonsstørrelsen til 200 g og familien til fem personer, blir besparelsen over 11 kg sukker i året.
– Det er små, men viktige grep som gir stor effekt over tid, sier Annette Waage Jung, innovasjonsdirektør i Q-Meieriene.
Mindre sukker, like god smak
Ifølge innovasjonsdirektøren har nøye utvikling av oppskriften sikret at både smak og næringsinnhold er ivaretatt, samtidig som sukkerinnholdet har blitt redusert. Waage Jung forklarer at mye av søtsmaken kommer fra naturlig melkesukker, slik at behovet for tilsatt sukker blir mindre.
– Å balansere ønsket om sødme med behovet for sunnhet, er en utfordring vi jobber med hver dag, sier hun.
Yoghurt bidrar med næringsstoffer som kalsium og jod, og inngår i anbefalingen om tre porsjoner magre meieriprodukter daglig.
– De nye kostrådene understreker viktigheten av å velge sunne og næringsrike alternativer, da er Q Yoghurt et godt hverdagsvalg, avslutter Waage Jung.
En forbrukerdrevet suksess
Tanken om å senke sukkerinnholdet i yoghurten startet da Q-forbrukeren Eirik Urke i 2014 ønsket seg yoghurt på pose. Q-Meieriene gikk videre med ideen, og besluttet samtidig å senke sukkerinnholdet i oppskriften. Den praktiske 800 grams-posen med skrukork, kombinert med fløyelsmyk yoghurt med redusert sukkerinnhold, gjorde produktet til en umiddelbar suksess.

–Vi vet at mange ønsker seg sunnere produkter. Alle der ute kan enkelt spille inn sine ønsker via Min Q-idé, der vi per dags dato har nærmere 13 000 ideer fra engasjerte Q-forbrukere, sier Q-sjefen som også har telefonnummeret sitt på melkekartongen.
Frokost med Q Yoghurt? Prøv denne enkle kjøleskapsgrøten:

Du trenger (1 porsjon):
- 1 dl havregryn
- 1 dl melk eller plantemelk
- 1 dl Q vaniljeyoghurt
- 1 ts chiafrø
Slik gjør du:
- Ha havregryn, melk, yoghurt og chiafrø i et glass eller en boks med lokk.
- Rør godt sammen.
- Sett i kjøleskapet over natten (eller minst 4 timer).
- Rør om før servering og topp med friske bær, frukt, nøtter eller granola.




