Pleier du å kjøpe deg en ny potte med ferske urter i butikken hver gang du skal krydre opp maten? Det trenger du ikke hvis du kan dette enkle knepet.

Eller, knep og knep. Det er noe som er så lite hemmelig som at alle planter har det best i god jord og med god plass. Men andre ord: Plant om krydderurtene når du kommer hjem!

Noen ting er det likevel greit å huske på. For eksempel skal ikke alle urter behandles likt. Se mer i vår korte video øverst på siden!

Fikk du nå skikkelig lyst til å bruke mer krydderurter i maten? Her ser du hva de forskjellige krydderurtene kan brukes til:

oregano, timian og basilikum.
oregano, timian og basilikum.
Basilikum, oregano og timian

Disse krydderurtene er klassisk i retter fra rundt Middelhavet. Passer veldig godt i tomatsauser, grønnsaksretter og pesto. Pesto med basilikum er mest kjent. Basilikumblader kan også brukes som topping på pizza i stedet for ruccola.

Alle disse urtene kan finhakkes og blandes inn i salater, så blir smaken litt mer spennende.

koriander er godt i supper.
koriander er godt i supper.
Koriander 

Brukes mye i Indonesia og Thailand, passer godt i supper og wok, sammen med kokosmelk og ingefær. Du kan også en hjemmelaget salsa med masse hakket koriander i.

Persille og bladpersille

Kruspersille og bladpersille er veldig anvennelige urter.
Kruspersille og bladpersille er veldig anvennelige urter.

Persille er en svært anvennelig urt, og passer godt sammen med rotgrønnsaker, supper og lapskaus.

Den er også god sammen med hvit fisk, finhakket og blandet i soyasaus. Eller hva med å strø biter av persille over en brødskive med ost?

 

Pssst! KIWI PLUSS-kunder får alltid 15% bonus på ferske krydderurter!

rosmarin og gressløk.
rosmarin og gressløk.
Gressløk

Gressløk brukes i mange eggeretter, men man kan også finhakke den og bruke som erstatning for løk i mange retter. Gressløken har en litt mer intens løksmak. Passer også godt i dressinger, kesam og til fisk.

Rosmarin

Rosmarin sammen med hvitløk er for mange et must til lam. Det passer også veldig godt til hvitt kjøtt, kylling og kalkun, eller ovnsbakte grønnsaker. Smaken er veldig gjennomtrengende, så krydre med varsomhet.

Dill og skalldyr, men også i wok.
Dill og skalldyr, men også i wok.
Dill

Dill og skalldyr går hånd i hånd. Du kan enten putte dill rett på toppen av smørbrødet, skalldyrsalat, fiskesuppe eller wok, eller du kan blande hakket dill inn i aioli.

Mynte og sitronmelisse

Disse urtene er veldig gode til desserter. Enten som topping på kaker eller finhakkede i for eksempel fruktsalater. Sitronmelisse kan brukes i alt man ønsker en sitronsmak på, for eksempel i salater, drikker, supper og sauser. Mynte er også klassisk i det indiske kjøkken, blandet inn i rømmedressing.

Du kan lese mer om de forskjellige urtene på frukt.no og bama.no

Sitronmelisse og mynte er dessert-urtene.
Sitronmelisse og mynte er dessert-urtene.