Slik lager du sunnere (men like god) kakao som hele familien vil like

Påsken er den perfekte tiden for å ta med seg venner og familie ut på tur. Dere trenger ikke gå langt, og i sekken finner dere masse godsaker som kan nytes i løpet av en dag med herlig aktivitet.

Bli KIWI PLUSS-kunde!

Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt!

Kan du huske påsketurene fra da du selv var barn, og spisepausene ofte var selve høydepunktet med skituren eller akedagen?

Kvikk Lunsj-stripen var knasende kald, mens kakaoen ofte var litt for varm. Sammen med bestemors klissete appelsin var det en perfekt kombinasjon som bøtet på motviljen man kanskje kjente over å ha blitt «tvunget» med ut i langrennssporet.

Enten du må lokke familien ut i vinterværet eller ei (eller kanskje det ikke en gang lenger ER vinter der du befinner deg), det er få ting som slår en godt pakket nistesekk den dag i dag. Det er godt å vite at det også finnes god nistemat som gir ekstra belønning. Det finnes også oppskrifter på kakao som ikke bare er varm sjokolade med mye tilsatt sukker i.

Her får du tre tips til hva du kan gjøre for å få kakaoen sunnere, men fortsatt like god på smak:

1. Helmelk eller lettmelk i kakao?

Mange sverger nok til kakaoen de vokste opp med, fra den gang helmelk var det eneste «riktige». Men det er ingen grunn til ikke å bruke den rosa lettmelken med 1,0% fett eller den turkise lettmelken med 0,5 % fett i stedet, smaken får du uansett fra kakaoen. Du kan beregne rundt 2,5 dl melk per kopp.  

Får du og barna i dere nok jod?

Myndighetenes kostråd er å la magre melkeprodukter være en del av det daglige kostholdet. For å få i oss nok kalsium og jod bør vi spise tre porsjoner hver dag.

Tre porsjoner er for eksempel:

  • melk på kornblandingen
  • en kaffelatte på farta
  • en liten yoghurt
  • Melk og meieriprodukter er en kilde til protein, jod, kalsium, B2 (riboflavin), vitamin B12 (kobalamin).
  • 2/3-deler av inntaket av kalsium og jod i kosten kommer fra melk og meieriprodukter (Norkost 3).
  • Jod er nødvendig for utvikling av nervesystemet og hjernen hos fosteret og hos små barn, og for energiomsetningen gjennom hele livet.
  • Melk, yoghurt og brunost inneholder jod, det samme gjør hvit fisk.

Kilde: Helsenorge.no

2. Velg høyt kakaoinnhold

Bruker du sjokolade, bør du sørge for at kakaoinnholdet er så høyt som mulig. Jo høyere kakaoinnhold, desto mer antioksidanter og mørkere sjokolade. Lys sjokolade inneholder mindre kakao og ofte mer sukker enn mørk sjokolade. Beregne cirka 100 gram sjokolade til 1 liter melk. Du får en sunnere kakao hvis du bruker rent kakaopulver.

3. Bruk mindre sukker

Når du bruker rent kakaopulver, trenger du å tilsette litt mer sødme så smaken ikke skal bli for bitter. Som regel går det helt fint å bruke mindre sukker enn oppskriften sier. Prøv deg fram og venn deg til at kakaoen smaker litt mindre søtt enn den gjorde i barndommen.  Litt vaniljesukker vil også kunne bidra til en god søtsmak. Det går også an å bruke honning i stedet for sukker, da burde det holde med en teskje per kopp.

God tur!

Ved å bruke Tine lettmelk 1,0 % eller lettmelk 0,5 % i kakaoen får lavere fettinnhold, men like god sjokoladesmak.Det er tre tips som er greit å kjenne til hvis du ønsker å lage en litt sunnere kakao til familien: Bruk melk med lavt fettinnhold, sjokolade med høyt kakaoinnhold og ikke tilsett for mye sukker.

De nye fjellvettreglene

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går
  2. Tilpass turen etter evne og forhold
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

Besøk ut.no/fjellvettreglene for å gå i dybden på de nye fjellvettreglene

Kilde: Røde Kors og Den Norske Turistforening (DNT)

Relatert innhold