
Brokkoli - grønnsaken som er en ekte superhelt
Brokkoli er en skikkelig supergrønnsak. Den er bra for hjernen, magen og kan også bidra til å minske risikoen for kreft i mage-tarm og prostata.
Brokkoli er en av grønnsakene som inneholder aller mest C-vitamin. Tre små buketter med brokkoli inneholder mer vitamin C enn en appelsin, og den er i tillegg rik på A-, E- K-vitamin og folsyre.
Brokkoli er også en god kilde til mineralene jern, kalsium og kalium og ulike typer antioksidanter.
Bli KIWI PLUSS-kunde!
Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt!
Reduserer kreftrisikoen
De siste årene er det forsket mye på stoffet sulforafan. Dette finnes i brokkoli, og har den gunstige effekten at det kan redusere mengden av den så kalte magesårbakterien Helicobacter pylori.
En overvekst av bakterien kan forårsake magesår og medvirke til utvikling av kreft i magesekk, og det er derfor gunstig å ha lave nivåer av denne bakterien i kroppen.
I studier der deltagerne spiste brokkoli eller brokkolispirer daglig, ble innholdet av magesårbakterien nesten halvert, og nivået gikk tilbake til normalen igjen når deltagerne sluttet å spise brokkoli.
Sulforafan er også vist å kunne redusere risikoen for kreft i tykktarmen.
Brokkoli er bra for hjernen
Det å spise brokkoli er også bra for hjernen. Brokkolien inneholder nemlig folat, og mangel på dette B-vitaminet bidrar til aldring av hjerneprosesser og øker risikoen for Alzheimers.
Daglig inntak av grønnsaker som er rike på folat, eller folsyre, antas å kunne redusere risikoen for å utvikle Alzheimers sykdom betydelig.

Studier har videre vist at det å spise både brokkoli og tomat kan redusere risikoen for den aggressive formen for prostatakreft, og en kombinasjon av tomat og brokkoli er vist å kunne krympe prostatasvulster til det halve.
Prøver bekreftet at kreftcellene hos rotter som ble foret med tomat-brokkoli-blandingen, ble redusert i størrelse og vokste langsommere enn hos rotter som ikke fikk denne blandingen.
Selv om det å spise mye brokkoli er vist å kunne redusere risikoen for en rekke sykdommer, og til og med kunne bremse utviklingen av kreft, er det selvsagt viktig å ikke bytte ut medisinsk behandling med brokkoli. Brokkoli bør komme i tillegg som et ekstravåpen.
Disse grønne bukettene er fulle av C-vitaminer, A-, E- K-vitaminer, folsyre og mineralene jern, kalsium og kalium, samt ulike typer antioksidanter.
Fakta om brokkoli
Brokkoli er en C-vitaminbombe og vidundermedisin mot magesår. Inntak av grønnsaken reduserer også risikoen for kreft i mage-tarm og prostata, og kan forsinke utviklingen av Alzheimer (demens).
NB: Brokkoli kan ikke erstatte medisinsk behandling.