Hender som holder på en kasse full av grønnsaker fra Gartner.

Høytid for norske rotgrønnsaker – disse er i sesong akkurat nå

Grønnsaker smaker godt hele året, men det er noe helt spesielt når vi kan kjøpe med oss kortreiste, norske grønnsaker fra vår lokale KIWI-butikk.

Sensommeren og høsten er høytid for norske grønnsaker. Klimaet i Norge er svært gunstig for grønnsakene som gror her. Den langsomme modningen gir ekstra smak og god næring til råvarene. Akkurat nå, fra august til oktober, er de norske grønnsakene på sitt aller beste.

Bli KIWI PLUSS-kunde!

Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt!

Rotgrønnsaker er perfekt tilbehør

Ovnsbakte rotgrønnsaker er utrolig enkelt og passer godt til alle typer kjøtt, fisk eller kylling. Norske rotgrønnsaker kommer i ulike smaker, størrelser og former, og setter garantert farge på maten.

Gartner-eske med gulrotbunter.

– Kjøp den miksen du liker best og bak dem i ovnen. Det tar litt tid, men smaker nydelig og gjør seg selv. Jo mindre biter du kutter grønnsakene opp i, desto fortere stekes de møre, sier Mona Vestengen i BAMA.

Bruksmulighetene er utallige, for rotgrønnsakene har et spekter av ulike smaker. Bakte rotgrønnsaker er også et sødmefylt innslag i maten. Rotgrønnsaker er også godt som snacks. La deg inspirere av disse enkle oppskriftene:

Ovnsbakte rotgrønnsaker

Kutt opp en regnbue av rotgrønnsaker, legg dem i en ildfast form og bak i ovnen for nydelig tilbehør til maten. Server dem som de er eller bland dem i ulike salater som et fargerikt og søtlig innslag.

Klikk på tittelen til oppskriften for å endre oppskrift:

Stor helsegevinst med rotgrønnsaker

Skål med rotgrønnsaker.

– Felles for rotgrønnsakene er at de inneholder masse fiber og antioksidanter og et spekter av ulike vitaminer og mineraler, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør, og fortsetter:

– De ulike rotgrønnsakene er rike på hver sine næringsstoffer, så det beste for helsa er å variere mellom de ulike slagene.

Tine Mejlbo Sundfør
Tine Mejlbo Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog.

Gulrot

Gulrøtter er i sesong fra juni og ut mai og er en ypperlig A-vitaminkilde, og med to store gulrøtter om dagen dekker du dagsbehovet for dette vitaminet. A-vitaminet i gulroten er ikke ferdigdannet, men i form av betakaroten, som kroppen omdanner til aktivt A-vitamin. A-vitamin er viktig for synet og immunforsvaret.

Kålrot

Kålroten er i sesong hele året og er rik på vitamin C og en god kilde til folat. Innholdet av C-vitamin gjorde at kålroten tidligere ble kalt Nordens appelsin. Vitamin C er viktig for immunforsvaret og for å fornye kroppens bindevev.

Sellerirot

Sellerirot er i sesong fra august til mars og er en svært kalorifattig grønnsak, men den er en skikkelig kostfiberbombe. Grønnsaken er rik på C-vitamin og B-vitaminet folat. Folat er viktig for dannelsen av friske, røde blodceller og normalt DNA.

Rødbete

Rødbete får du kjøpt i butikk hele året. Om sommeren selges de i bunt med stilk, mens resten av året selges de vasket og pakket Røbeter er rike på kostfiber og B-vitaminet folat. Som de fleste andre grønnsaker inneholder rødbeten også en del kalium, som blant annet er viktig for regulering av væskebalansen i kroppen. Den flotte fargen skyldes en kombinasjon av lillafarge fra betacyanin og gulfarge fra betaxantin som gjør rødbeten til en strålende antioksidantkilde.

Kasse med rotgrønnsaker.

KIWIs norske grønnsaker leveres under merket Gartner. Gartnermerket er garantien for at du får norske kvalitetsprodukter. På hver enkelt pakke kan du også se hvilken gård eller region grønnsaken kommer fra.

Lurer du på hvilke grønnsaker som er i sesong? Sjekk ut denne sesongkalenderen fra Gartner.