Grillet helside ørret med sprø poteter og pepperrotsaus med dill

Hvis du har lyst på en litt sunnere middag som både er kjapp og imponerende, da er dette oppskriften for deg.

Ingredienser

Dette trenger du

  • Helside av ørret i aluminiumsform
  • 200 g Poteter
  • 1 neve friske urter (f.eks. persille, gressløk, timian, basilikum eller rosmarin)
  • 2 sitroner
  • 0,5 dl Olivenolje
  • Grønnsaker til grilling, f.eks. asparges, rødløk og sitron
  • Flaksalt og nykvernet pepper

Pepperrotsaus med dill

  • 0,5 dl ½ dl majones
  • 0,5 dl ½ dl créme fraîche
  • 3 ss pepperrotkrem eller revet, fersk pepperrot
  • 1 liten neve frisk dill
  • 1 fedd hvitløk

Slik gjør du

  1. Legg fisken i romtemperatur og forvarm grillen. Ta frem potetene og skrubb eller skyll de godt ved behov.
  2. Kok potene i lettsaltet vann, til du lett kan stikke en skarp kniv gjennom. Hell av vannet og damp dem raskt, så potetene er helt tørre. Klem potetene forsiktig med flaten av en gaffel eller med et glass mot kjøkkenbenken, slik at litt av de sprekker og litt av innsiden kommer frem. Du ønsker ikke å klemme dem helt flate, da faller de bare fra hverandre.
  3. Kjør sammen urter, en halv desiliter olivenolje, skallet av en halv sitron og en klype salt i en foodprosessor eller med en stavmikser. Vend potetene inn i oljen og grill dem til de er sprø og gylne, noen minutter på hver side.
  4. Lag pepperrotsausen ved å finhakke dill og hvitløk, og rør det sammen med majones, créme fraîche, pepperrotkrem og en spiseskje sitronsaft. Smak til med salt og pepper. Sett kaldt før du begynner med grønnsakene og fisken. Sausen skal serveres kald.
  5. Kutt de grønnsakene du har lyst til å bruke eller som begynner å bli litt slappe. Eksempler kan være paprika, gulrot, løk, squash, aubergine, purre, brokkoli og blomkål. Legg de i en aliminiumsform og sett de på grillen før du begynner med fisken. Husk å røre litt på de, så de ikke brenner seg.
  6. Pensle fiskestykket med olje på begge sider og strø over litt salt. Griller du fisk med skinnet på, husk å alltid grill fisken med skinnsiden ned først. Grill over direkte varme i 2-3 minutter før du snur den. Løsner den ikke lett, lar du den ligge litt lenger slik at den får den stekeskorpen den behøver for å slippe risten. Når begge sider er klare, løfter du fisken forsiktig over på indirekte varme og griller den ferdig til den ikke er rå på sitt tykkeste. Et alternativ til å grille fisken direkte på rist, er å grille den direkte i aluminiumsform. På den måten utnyttes varmen fra grillen, mens all fuktighet beholdes i formen. Resultatet blir saftigere, mer likt kokt enn grillet.
  7. Server den grillet ørreten rett fra grillen med knuste, sprø poteter, frisk pepperrotsaus med dill og grillede grønnsaker.