Her får du tips til sunne og billige matvarer som gjør at studentlivet smaker litt bedre, uten at lommeboka blir spist opp.
Lite kjøkken, lite utstyr og et lite matbudsjett? Det høres ut som studenttilværelsen. Akkurat kjøkkenet og utstyret kan vi ikke gjøre så mye med, men selv som student skal du kunne spise både kjapt og billig.
Hvis du planlegger godt og velger matvarene med omhu, kan du få til skikkelige festmåltider som student. Velger du i tillegg varer fra First Price vil det gjøre stor forskjell på den endelige summen på kassalappen - uten at det går på bekostning av næringsinnhold og smak.
Her er våre ti beste tips til matvarer som du bør handle med deg hjem til både frokost, lunsj og middag:
1. Fullkorn med havregryn
Havregryn er billig, men også en råvare som metter godt og lenge. Havregryn inneholder mye kostfiber, og er 100 prosent fullkorn. Perfekt til både frokost, lunsj og kvelds, med andre ord. Lag for eksempel en kjøleskapsgrøt kvelden i forveien, kjekt om du har dårlig tid på morgenen eller vil ha med noe på vei ut døren. Havregrøt en klassiker som du kan toppe med det du måtte ønske.
Du kan også blande havregryn inn i kjøttdeigen når du lager kjøttkaker. Det gir god smak, og gjør at du kan lage flere kjøttkaker fordi du bruker mindre kjøtt. Sunt og godt for både deg og lommeboka.
Les også: Enkel kjøleskapsgrøt med yoghurt og bær
Les også: Drømmegrøt med blåbær og kokos
2. Egg
First Price egg inneholder akkurat de samme næringsstoffene som andre egg, selv om størrelsen kanskje er ulik. Du kan bruke egg til både frokost, lunsj og middag, og egg inneholder faktisk alle næringsstoffer bortsett fra C-vitamin.
Foto: First Price
Spis kokt egg, eggerøre eller speilegg med brød til frokost eller lunsj, ha det som proteinkilde i en salat, lag omelett med grønnsaker til lunsj, bruk egg som topping i en suppe til middag eller knekk et egg i smoothien eller havregrøten. Et kokt egg som et kjapt mellommåltid er også en god løsning.
3. Velg de uperfekte grønnsakene
Du har kanskje sett dem? De litt rare grønnsakene med former som ikke helt passer inn. First Price har i mange år solgt både frukt og grønnsaker som er litt annerledes i form og størrelse. Dette er med på å redusere matsvinn, samtidig som du får frukt og grønnsaker til en billigere penge.
Så neste gang du er i butikken, se etter den som er litt annerledes. Den er minst like god.
4. Frosne grønnsaker til middag
Pris er ofte faktoren til hvorfor folk dropper grønnsaker, men velger du frosne grønnsaker er både lunsjen og middagen reddet. Frosne grønnsaker er nemlig rimeligere enn ferske grønnsaker, og du slipper å stresse med holdbarhet.
Bruk frosne grønnsaker i supper, gryter og som tilbehør til kjøtt, fisk og belgfrukter.
5. Velg belgfrukter som proteinkilde
Både kikerter og kidneybønner er gode kilder til protein som du kan bruke som en billig kjøtterstatning. Bruk belgfruktene til taco, lunsjburrito, i salater, supper og ulike gryteretter. Krydderstekte kikerter er også godt til både salaten og som snacks, eller hva med en hjemmelaget hummus med kikerter? Perfekt som dipp til både brød, grønnsaker og potetgull.
Foto: First Price
Les også: Taco bowl med kidneybønner
Les også: Tre sunne og enkle middager med bønner og linser
Tips! Om du ikke ønsker å bytte ut hele mengden kjøtt, kan du for eksempel kjøre 50/50.
Les også: – Positive kostråd som er enkle å følge
6. Godt med frosne bær
Mange regner kanskje bær som en luksusvare og noe man kjøper for å kose seg, men velger du frosne bær kan du enkelt lage næringsrike smoothier for en billig penge. Lag for eksempel en deilig blåbærsmoothie med frosne blåbær og banan, eller lag en smoothie med jordbær og grønnsaksrester som spinat, brokkoli eller grønnkål.
Frosne bær er også supert å bruke som topping på havregrøt, smoothie bowl eller chiapudding.
Foto: First Price
Tips! Ønsker du en mer mettende smoothie kan du for eksempel tilføre havregryn, da får du i tillegg i deg fullkorn.
7. Ikke kjedelig med pasta
Ingenting slår en skikkelig god pastarett. Det beste med pasta er at selv om du kanskje spiser det ofte som student, så blir det aldri kjedelig, det finnes jo så mange ulike varianter. Lag en klassisk bolognese, hjemmelaget carbonara med laks og erter, eller enkelt og greit med en saus av ketchup om det skranter i lommeboka.
First Price har flere ulike typer pasta, og du får også ferdig pastasaus dersom du trenger en rask middag.
Foto: First Price
Les også: Slik lager du pasta carbonara på 10 minutter
Les også: Pasta med laks og erter
8. En god base med hakkede tomater
Hakkede tomater er billig og fungerer utmerket som base til alt fra pizzasaus, gryter, supper og pastasauser. Lag for eksempel en enkel tomatsuppe. Ønsker du den kremet kan du ha i fløte, og server med kokt egg. Hakkede tomater har også lang holdbarhet, så her kan du kjøpe inn større kvanta slik at du alltid har en god base i kjøkkenskapet.
9. Billig tunfisk
Fisk er gjerne en av de dyrere matvarene, og da er det godt at tunfisk på boks er billig. Det er en god kilde til D-vitaminer og omega-3 fettsyrer, i tillegg til protein. Lag en deilig tunfiskrøre som pålegg, velg tunfisk som protein til salat i lunsjen eller spis rett fra boksen som et mellommåltid om du vil.
Les også: Oppskrift på tunfiskrøre
10. Klassiske nudler
Foto: First Price
Det er ingenting som sier studenttilværelse mer enn nudler, og om du tilsetter litt ekstra i nudelbollen, som en god saus, kylling og grønnsaker, blir det hverken næringsfattig eller kjedelig. Med en god kraft, egg og litt grønnsaker får du også en varm og god ramen. Det er ikke mye som skal til før nudlene blir til et deilig måltid.