Velg riktig pasta til sausen:

Derfor kommer pasta i ulike fasonger og størrelser

Pasta

Pasta kommer i mange forskjellige former og varianter – men har du noen gang lurt på hvorfor? Vi sjekket med verdens største pastaprodusent for å finne svaret.

Pasta er tilgjengelig i mange varianter – fra lang og tynn til kort og fyldig – og det er faktisk en god grunn til dette: Pastatypen er nemlig viktig når det kommer til hva slags pastasaus du skal bruke.

Fusilli anbefales til tomatsauser og pastasalat.
Fusilli anbefales til tomatsauser og pastasalat.

– Pastaformer som er vridd, for eksempel fusilli og farfalle, fanger opp smaken av urter og andre små godbiter, og passer perfekt til tomatsauser og pastasalater, sier Ada Rolsdorph Braaten i Barilla.

Barilla er i dag markedsleder innenfor pasta på verdensbasis, og har i dag 18 forskjellige pastavarianter på det norske markedet.

Pasta til tynne og tykke sauser

Når det kommer til tynnere sauser, er lang og tynn pasta som spaghetti eller bavette optimalt.

– Lang pasta holder nemlig bedre på sausen. Sausen fester seg rundt hver spaghettitråd når den rulles rundt gaffelen i stedet for å bli igjen på tallerkenen. Disse variantene er også gode til sauser med sjømat og klassisk carbonara.

Penne rigate passer best til tykke og kremede pastasauser.
Penne rigate passer best til tykke og kremede pastasauser.

Pasta med hulrom, for eksempel penne rigate, anbefales når man lager pastamiddag med tykk saus.

– Pastaformer med hulrom og spor/rifler passer best til fyldige og kremede sauser. Sterke smaker, som ost og blekksprut, passer best til en tykk pastaform. Når du tygger lenger, blir flere smaker frigjort, forteller Braaten.

Kok pasta riktig

Det er noen fallgruver man bør unngå når man tilbereder pastaen, fordi pastakoking er mer enn bare å koke vann i en kjele.

– Det er viktig at pastaen serveres «al dente», det vil si at den har litt tyggemotstand. Vi her i Norge er kanskje ikke så bevisste på hvor lenge vi koker pastaen vår, og dette resulterer ofte i overkoking, sier Braaten.

– Noen bruker også mindre vann enn anbefalt når man skal koke pasta, mens andre glemmer å bruke litt salt i kokevannet. Vannet skal alltid koke før man har i saltet og pastaen.

Braaten låner et tips fra pastaens hjemland når hun beskriver den beste kokemetoden.

– I Italia bruker man den såkalte «sju-hundre-tusen-regelen». Like enkelt som genialt beskriver den forholdet mellom salt, pasta og vann. For én porsjon med 100 gram tørr pasta, skal du bruke 7 gram (cirka en halv teskje) salt og 1000 gram/én liter vann. Ved å bruke denne regelen får pastaen tilstrekkelig boltreplass i vannet og nok salt.

Over 140 år med pastaproduksjon

Barillas historie strekker seg tilbake til 1877 og den italienske byen Parma, hvor Pietro Barilla (1845-1912) begynte med pastaproduksjon i sin lille butikk. Drøyt 140 år senere har Barilla vokst til å bli verdens største pastaprodusent med fabrikker verden rundt. Barilla eies fremdeles av den italienske Barilla-familien.