5 tips til kjøttfri jule- og nyttårsmat

Festmiddagen trenger ikke inneholde kjøtt for å være smakfull, mettende og festlig. Her får du fem kjøttfri alternativer til jule- og nyttårsmiddagen.

1. Nøttestek 

Nøttestek med sjampinjong og spinat
Nøttestek med sjampinjong og spinat

Nøttestek er veganernes julemat nummer én, og smaker godt til alt av tradisjonelt tilbehør. Nøttestek er ikke forbeholdt veganere, og passer supert på hvilket som helst middagsbord som et kjøttfritt alternativ. Med krydder som nellik og muskat smaker og lukter det jul når steken kommer på bordet. 

2. Vegetarkaker 

Vegetarkaker med potetgrateng og kremet aspargesbønnesalat
Vegetarkaker med potetgrateng og kremet aspargesbønnesalat

Vegetarkaker, også kalt vegisterkaker, er en kjøttfri versjon av medisterkakene – i hvert fall i formen. Med ingredienser som nøtter, bønner, linfrø og havregryn er de nok hakket sunnere enn kjøtt-klassikeren. Og like mettende. 

3. Soppai 

Soppai med rødkål- og rosenkålsalat
Soppai med rødkål- og rosenkålsalat

Denne paien tar seg godt ut på ethvert festbord. Varier krydder og tilbehøret til ulike anledninger. 

4. Pasta med smak av jul 

Pasta med rosenkål og appelsinsaus
Pasta med rosenkål og appelsinsaus

Noen synes det er vanskelig å skulle servere julemat uten kjøtt. Et tips er å tenke enkelt, og heller fokusere på krydder og tilbehør. Hva med en pastarett med rosenkål? Eller en risotto med mandler

5. Julefalafler  

Julefalaffel med bakt gulrothummus og myntedressing
Julefalaffel med bakt gulrothummus og myntedressing

Med kardemomme som krydder i falaflene smaker de jul. Bruk tilbehør som hører julen til, så har du en rett som passer inn i høytiden. 

Er du blant dem som likevel foretrekker kalkun på nyttårsaften? Her er oppskriftene