Introduksjon av fast føde er en stor overgang for barnet. Noen er nysgjerrige og godtar det meste, mens andre er mer skeptiske og avventende. Her får du tipsene til hvordan du bør gå frem for å gi barnet et godt forhold til mat og måltider.
Etter at babyen har fylt seks måneder vil den trenge mat, i tillegg til morsmelk eller morsmelkerstatning. Noen barn har også behov for fast føde enda tidligere, informerer Helsenorge.no.
I følge Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring er det viktig å gi barn mulighet til å smake på mange ulike matvarer så snart det får annen næring enn morsmelk eller morsmelkerstatning. Men hvordan kan du best introdusere barnet for de nye smakene?
Derfor er det viktig å smake
De fem grunnsmakene hos mennesker er søtt, salt, surt, bittert og umami. Vi er likevel født med en naturlig skepsis til sure og bitre smaker, som vi blant annet finner i grønnsaker og frukt. Det er derfor en stor fordel at barna tidlig lærer seg å like disse smakene.
I følge Forskning.no kan barn som ikke får sjansen til å kjenne på ulike smaker og konsistenser når de er små, bli mer kresne i matveien. Ikke gi opp om barnet er skeptisk eller dytter maten ut av munnen når det smaker noe for første gang. Det kan faktisk ta opp til femten forsøk før man liker en ny smak.
Blerina Halitaj, ernæringsfysiolog og produktspesialist hos Nestlé Barnemat, forteller at det derfor er viktig at barn blir tilbudt den samme matvaren gjentatte ganger.
– Dette øker muligheten for at de blir vant til og setter pris på ulike smaker og konsistenser. Dermed vil du oppnå at barnet gradvis aksepterer flere typer mat, sier Halitaj.
Barnas første måltid - hva og hvor mye?
– Sammen med finmost frukt og bær, egner grøt og most potet seg godt som barnets første måltid, opplyser Halitaj.
Hun tipser om at potetmosen etter hvert kan suppleres med grønnsaksmos av kokt gulrot, blomkål, brokkoli eller kålrabi. På samme måte kan industrifremstilt, jernberiket babygrøt suppleres med frukt og bær.
I starten kan man gjerne tilsette morsmelk til maten, slik at enzymene i morsmelken hjelper barnet med å fordøye maten.
– Ved syv til ni måneders alder kan man øke grovheten på maten. Mat som kan introduseres i denne perioden er for eksempel kokte grønnsaker som moses grovt eller deles i små biter, myk ris, brød i små biter, eller babymat på glass, fortsetter Halitaj.
Poteter og grønnsaker kan suppleres med kjøtt og fisk, bønner eller linser, for å få et måltid som inneholder protein av høy kvalitet som barnet trenger til vekst og utvikling. Proteiner gir ernæringsmessig fullverdig måltider.
Om du velger å gi brød er det lurt å bruke grovt brød, siden grove meltyper inneholder mer jern. Velg gjerne jernrikt pålegg som leverpostei og prim beriket med jern siden de minste barna har stort jernbehov.
Her får du 7 tips som kan hjelpe barna til å like nye smaker
1. Bruk god tid
Matro er grunnleggende for at et barn skal spise godt og smake på ny mat. Om du er stresset er sjansene mindre for at barnet spiser nok og smaker på noe nytt. Sett gjerne av 20 minutter til et måltid sammen. Når familien finner roen, så spiser ofte barn mer.
2. La barnet spise selv
Ved å la barnet spise selv får det muligheten til å utforske maten i eget tempo, noe som igjen øker sjansen for at det blir en positiv opplevelse. I tillegg er flere sanser i bruk enn når de blir matet med skje av en voksen. Barnet kan kjenne på teksturen, se fargene og kjenne lukten i tillegg til smaken.
3. Spis det samme
For å lære og vise barna å spise variert kan det være lurt at voksne spiser sammen med barnet. Når barnet er stort nok, kan det så godt som det lar seg gjøre være en god idé at hele familien spiser det samme. Bare pass på at saltmengden ikke blir for stor.
– I Helsedirektoratets kostråd anbefales det å unngå å salte maten i barnets første leveår, og også begrense inntaket av salt i barnas videre oppvekst. Maten må heller ikke være for sterkt krydret. Dette kan virke smakløst for voksne, men barn har dobbelt så mange smaksløker som oss voksne. Det kan derfor være lurt å ettersalte og -krydre maten på egen tallerken, tipser ernæringsfysiolog Halitaj.
4. Lag en «tapas-tallerken»
Selv om middagen er lik for både voksne og barn, kan det være lurt å dele opp maten til barna i seksjoner på tallerkenen. Når de ulike smakene ligger hver for seg, vil det gi barnet en følelse av kontroll på hva det putter i munnen. Dette gir barnet trygget til nye farger, konsistenser, smaker og kombinasjoner.
5. Fyll på med farger
Barn tiltrekkes av sterke farger. Frukt og grønt i friske farger tilfører god næring og gjør maten mer interessant og innbydende. Husk å skylle både frukt og grønnsaker godt før servering.
6. Unngå å blande ny mat med kjent mat
– Et godt tips er å unngå å blande ny mat med kjent mat, unngå for eksempel fruktpurè i alle grøter. Barnet skal bli trygg på å spise mat med ulike smaker og konsistenser, og det kan bli problematisk dersom den kjente favorittsmaken alltid overskygger de nye smakene, sier Halitaj.
7. Ta barna med på matlagingen
Etter hvert som de blir større, kan det være lettere for barna å smake på noe nytt om de har vært med på matlagingen. La barnets alder avgjøre oppgavene. Det kan være alt fra å la barnet legge ting på tallerken selv, til at barnet er involvert å selve matlagningen.