3 enkle og digge middager med lettsaltet torsk

Thai torsk, Lerøy lettsaltet torsk

Torsk er en nydelig og anvendelig råvare som er lett å like. Her har vi samlet tre enkle og smakfulle oppskrifter med lettsaltet torsk som garantert kommer til å bli en hit på middagsbordet.

Det kan være fint å utvide middag-repertoaret sitt fra tid til annen. Kanskje du for eksempel har ambisjoner om å innføre mer fisk og grønt på menyen. Da er mager og proteinrik torsk et godt alternativ.

Torskemiddag er en kjent og tradisjonell hverdagsmiddag for mange. Torsk til middag er kanskje ikke det du først tenker på når du skal lage deg et skikkelig digg måltid, men torsken har mange bruksområder. Den passer nemlig ypperlig sammen med mange ulike smaker og ingredienser. Likevel er det viktig å huske på at uansett hvor godt og spennende tilbehør du har, blir torsken tørr og kjedelig hvis den tilberedes på feil måte. Her får du kokkens beste tips: 

– Torsk er lett å jobbe med og lykkes med, enten du foretrekker stekt, bakt eller kokt torsk. Selv om vi gjerne kaller det kokt torsk, er det viktig å merke seg at torsken faktisk ikke skal kokes. Den skal trekkes, forteller Fredrik Hald, kokk i Lerøy.

Torsk med en vri 

Lyst til å prøve torsk med en vri? Her får du tre oppskrifter som kan krydre hverdagsmiddagen din. 

Thai-inspirert torsk i form med kokosmelk og rød curry

4 porsjoner

thai torsk-1.png

Dette trenger du

  • 800 g lettsaltet torskefilet fra Lerøy
  • 4 stk gulrot
  • 2 stk paprika
  • 6 stk vårløk
  • 200 g spinat, fersk eller frossen

Currysaus

  • 1 ss rød currypaste
  • 3 dl grønnsakskraft
  • 400 ml lett kokosmelk
  • 2 ss soyasaus

Slik gjør du det

  1. Forvarm ovnen til 220 grader.
  2. Skrell gulrøttene, og del de i tynne skiver. Skjær paprika og vårløk i strimler.
  3. Lag sausen ved å koke opp currypaste, grønnsakskraft og kokosmelk. Smak til med soyasaus.
  4. Ha de oppkuttede grønnsakene sammen med frossen eller fersk spinat i en ildfast form. Skjær hver torskefilet i 3-4 biter.
  5. Plasser fiskebitene over grønnsakene i formen, og ha over currysaus. La formen stå i ovnen i ca. 18-20 minutter til fisken er gjennomstekt.
  6. Server denne thai-inspirerte retten slik den er, eller med tilbehør som ris eller nudler.

Torsk med chorizosmør, salat og quinoa

4 porsjoner

lerøy torsk 2.jpeg

Du trenger:

  • 2 dl quinoa
  • 800 g lettsaltet torskefilet fra Lerøy
  • 200 g chorizo
  • 2 fedd hvitløk
  • ¼ chili
  • 3 ss flytende margarin
  • 1 pose salatmiks

Slik gjør du:

1. Tilbered quinoa etter anvisning på pakken.
2. Kok opp en stor kjele med vann og ha i torsken når vannet begynner å koke.
3. Skru så ned til lav varme, og la fisken trekke i 8 til 12 minutter. For ekstra god smak, ha i et par laurbærblad og litt sitronsaft i trekkevannet sammen med torsken.
4. Kutt chorizo i mindre biter.
5. Finhakk hvitløk og chili.
6. Stek hvitløk, chili og chorizo i stekepanne på svak varme i flytende margarin.
7. Server nytrukket torsk med quinoa, choritzoblanding og en god håndfull salatmiks.

Torsk med grønn ertestuing, poteter og sprøstekt bacon

4 porsjoner 

torsk_3.jpeg

Dette trenger du

  • 800 g lettsaltet torskefilet fra Lerøy
  • Poteter til fire personer
  • 300 g Ternet bacon

Grønn ertestuing

  • 320 g frosne, grønne erter
  • 2 dl vann
  • 0,25 terning hønse- eller grønnsaksbuljong
  • 50 g smør
  • 0,5 ts sort pepper

Slik gjør du det

  1. Skrubb potetene og kok eller damp dem møre.
  2. Kok opp 2 liter vann. Når vannet koker, skru ned temperaturen og legg torsken i vannet. La fisken trekke i 8 - 12 minutter, til fiskekjøttet så vidt begynner å flake seg.
  3. Sprøstek baconet. Server fisken med poteter og ertestuing, toppet med bacon og baconfett.
  4. Kok opp ertene i vann og buljong. Når de er myke, tilsetter du smør og pepper og kjører dem til en puré med en stavmikser. Smak ev. til med mer salt.

Har du lyst til å prøve denne varianten? Da har kokken Fredrik også et godt tips til bruk av poteter sammen med torsk. 

­­– Mandelpoteter har en utrolig god smak, og kan spises med og uten skall – alt etter hva du ønsker. Husk at mandelpotetene går lett i oppløsning, så følg nøye med når du koker dem, forteller Fredrik.

For best resultat kan du koke opp en kjele med vann, ha i mandelpoteter med eller uten skall, og la småkoke i 5 til 10 minutter. Trekk kjelen til side, og la stå et par minutter til. Hell av vannet. Sett gryten tilbake på platen et øyeblikk, slik at den siste vannskvetten fordamper.