Panert fisk er lett å like for både store og små, og den gode nyheten er at også panert fisk tilfører kroppen viktige næringsstoffer.
Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser 300-450 gram ren fisk hver uke. Det tilsvarer to til tre fiskemiddager.
Selv om de fleste er klar over helsegevinsten ved å spise fisk, er det nok mange som sliter litt med å nå dette målet. Noen synes kanskje det er vanskelig å sette sammen et smakfullt og godt fiskemåltid, mens andre velger bort fisken fordi den ikke faller i smak blant de yngste rundt bordet.
Panert fisk er imidlertid ofte en enkel vei inn hos kresne ganer. Findus har et bredt utvalg av sprø panerte fiskefileter. De inneholder viktige næringsstoffer som jod, selen og protein.
Panert fisk er også sunt
Jo mer ren fisk i produktet, jo sunnere er den. Den panerte fisken når ikke helt opp til de rene fiskefiletene, men er fortsatt sunt.
– Panert fisk teller også som fisk, men husk å velge de produktene med høyest fiskeinnhold. Fisken i disse matvarene er akkurat like sunn som annen fisk, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Hvis du har kresne barn i hus, kan det å velge panert fisk være en fin måte å få i barnet fisk på og til å venne dem til fiskesmaken.
Stek fisken i ovnen
Hvordan du tilbereder den har også betydning. Panert fisk trekker til seg mye fett i pannen, og da gjelder det å velge de beste alternativene til steking.
– Stek fisken i myk margarin eller rapsolje. Middagen blir enda magrere dersom du legger fisken på et bakepapir og steker den i ovnen, tipser Sundfør.
Vær også bevisst på hva slags tilbehør du velger. Serverer du fiskepinner med pølsebrød til blir ikke middagen spesielt sunn, selv om du får i deg fisk.
– Med grønnsaker og kokte poteter kan fiskepinner derimot telles som en av de anbefalte fiskemiddagene i uken, sier Sundfør.
Paner fisken selv
Hvis du vil sikre et ekstra høyt innhold av fisk, er det også mulig å lage den panerte fisken selv. Kjøp da fiskefilet etter eget ønske og paner denne. Lager du litt størrelse på fiskestykkene, blir det mye fisk og lite panering.
– Husk at vi trenger både fet og mager fisk. Panert fisk lages som regel av hvit, mager fisk, som er en av våre viktigste kilder til jod, men vi trenger også fet fisk som laks og ørret. Den er rik på omega 3 og vitamin D, som det er lite av i andre matvarer, forteller Tine Sundfør.
Både fet og mager fisk er rik på protein av god kvalitet, selen og B12-vitamin.Det er for øvrig ingenting i veien for å også panere rød fisk.
– Det er flott at det kommer nye produkter på markedet som gjør det lettere for oss å få i oss nok fisk. Fiskeinnholdet i nye produkter, både panert fisk og for eksempel fiskekaker, er ofte høyere enn det man så tidligere, sier hun.
Frossen eller fersk?
Husk ellers å ikke se deg helt blind på innholdsfortegnelsen. Det at du velger et produkt fra fiskedisken til middagen er uansett en god start.
– Og det at et produkt ikke inneholder 100 prosent fisk, betyr ikke at det som ikke er fisk er usunt. Et fiskeinnhold på 50-60 prosent kan være en start, men målet bør være produkter med minimum 80 prosent fisk, uansett, helsegevinsten ved å spise fisk er stor, forteller Sundfør.
Merk deg også at fryst fisk er akkurat like sunt som fersk fisk. Fisken er akkurat den samme selv om den er frossen, og alle næringsstoffer bevares under dypfrysing.
Referanser
- https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/spis-fisk-oftere/
- Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Nasjonalt råd for ernæring 2011.