Nordmenn spiser generelt mindre fisk enn vi bør. Bruker du makrell i tomat som pålegg, blir det lettere å nå helsemyndighetenes anbefalinger om å spise fisk tilsvarende 2 til 3 middagsporsjoner i uken.
Helsedirektoratet anbefaler å spise to til tre fiskemiddager i uken, og at du gjerne bruker fisk som pålegg.
– Det er ingen tvil, makrell i tomat med den fine makrellfileten og den smakfulle tomatsausen er supersunt. Makrellfilet er en fet fisketype som er rik på omega-3-fettsyrer og D-vitamin og i tillegg inneholder den mye protein, B12 og selen som man også finner i magre fisketyper, sier klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør, og fortsetter:
– Det å bruke fisk som pålegg er en glimrende måte å øke fiskeinntaket på. Siden makrell i tomat inneholder 60 til 70 prosent makrellfilet og resten tomatsaus tilsvarer rundt 200 gram makrell i tomat et fiskemåltid. En standardporsjon med fiskepålegg er på rundt 25 gram, men de fleste av oss liker å være litt rause med pålegget når man spiser makrell i tomat, så dette tilsvarer den mengden man bruker på cirka fire brødskiver.
Tips til smakfulle brødskiver
Hva med å prøve noen nye kombinasjoner neste gang du åpner en boks makrell i tomat? Her er våre beste topping-tips som gjør skiva med makrell i tomat enda mer spennende:
Dette trenger du:
- Purreløk, oliven og babyleaf
- Lettmajones, cherrytomat og basilikum
- Grillet squash, Apetina og oregano
Dette trenger du:
- Avokado, pepper og koriander
- Sukkererter og spirer
- Agurk og gressløk
Dette trenger du:
- Grønnkålmiks og Apetina
- Lettmajones og syltet rødløk
- Egg, reddiker og timian