Å få saftig laks med god smak er slett ikke vanskelig, bare du vet hvordan. Her er de aller beste tipsene for å lykkes med laks til middag.
Mange synes det er vanskelig å lykkes med laks, og vet ikke helt hvordan man skal gå frem for å tilberede den. Den største feilen mange gjør er at de varmebehandler laksen for lenge.
Følger du tipsene fra Lerøy-kokk Fredrik Hald, vil du få et perfekt resultat hver gang du lager laks til middag, enten du velger å bake, steke eller trekke den.
Bake laks i ovn
Sett ovnen på 200 grader. Krydre laksen og legg filetene i en ildfast form og sett formen på en rist midt i ovnen. Bak i cirka 15 minutter. Kjenn lett med en gaffel om laksen flaker seg, da er den ferdig.
Steke laks i stekepanne
Skal du steke eller grille laksen, anbefaler Hald at du bruker laks med skinnet på om du har valget.
– Skinnet bidrar til å beholde saftigheten i kjøttet og gir en bedre konsistens, forklarer han.
Varm opp stekepannen til middels varme. Hell i litt nøytral olje, krydre og stek laksen med skinnsiden ned i cirka to til tre minutter. Har ikke fileten skinn, stek den likevel først på den siden skinnet har vært.
Snu fileten, krydre og stek i to-tre minutter på den andre siden. Laks og ørret er ekstra god med litt rå kjerne, så ikke overstek laksen. Husk at laksen fortsetter å steke når du tar den opp av pannen. Ikke gi den fem minutter ekstra for å være sikker. Da vil du få en laks som er for mye stekt.
Dampe laks
Kok opp vann med en damprist. Sørg for at vannet er godt under risten. Legg i laksen og krydre med salt og pepper, eller annet ønsket krydder. Sett på lokket og damp laksen i cirka 10 minutter.
Trekke laks
Laks skal ikke koke, men trekke. Det er litt forskjell på å trekke torsk og laks, men for begge gjelder det å tilsette 2 ts salt per liter vann. Når vannet har kokt opp tar du kjelen av platen eller skrur ned varmen. Hvis laksen ligger i vann som koker kan laksestykkene går fra hverandre.
Avhengig av størrelsen på stykkene skal laksefileten trekke i 5 til 6 minutter, mens torsken trenger 8 til 10 minutter. Salt laksestykket godt og la det ligge i 10 minutter før du skyller av med kaldt vann og tørker av med tørkepapir.
PS! Du kan også skjære opp laksen i mindre biter og trekke den i for eksempel suppe eller gryte. Da kan du trekke fra et par minutter på tilberedingen.