Frokostfavoritten: Grøt

Kornprodukter har dessverre fått et ufortjent dårlig rykte. Mye av årsaken til dette er at fiberrike og grove kornprodukter har blitt satt i samme bås som siktet hvetemel og sukker.

I hverdagskostholdet gir sukker og hvetemel svingende blodsukker, ustabilt energinivå og minimalt med næringsstoffer. Er vi derimot flinke til å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiber regelmessig, reduserer vi risikoen for hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 og kreft i tykk- og tynntarm. I tillegg gir grove kornprodukter balansert blodsukker og energinivå, samt mange viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger hver dag.

Naturlig supermat

Havregryn er rikt på enumettet og flerumettet fett og havregryn er en god kilde til B-vitaminene tiamin og folat. Tiamin sørger for at du klarer å bryte ned og forbrenne karbohydrater, og folat er viktig for at kroppen skal kunne lage friske røde blodceller som frakter oksygenet rundt i kroppen vår. I tillegg har havre et høyt innhold av flere ulike mineraler.

Havregryn og byggryn er faktisk så sunt at de fortjener en plass i kategorien «naturlig supermat». Kornet inneholder en spesiell type fiber, beta-glukaner, som senker kolesterolet. For å oppnå maksimal kolesterolsenkende effekt, bør man helst spise rundt 60 gram havre eller bygg daglig. Det vil si én porsjon grøt og en skive havre- eller byggbrød.

Viktig jernkilde

Selv om kjøtt er en god kilde til jern, får nordmenn aller mest jern fra grove kornprodukter, fordi det er noe vi spiser mye av. Kornvarer bidrar med ca. 35 prosent av jernet i kostholdet vårt.

Opptaket av jern fra havregryn blir betydelig høyere dersom grynene bløtlegges i melk, vann, yoghurt eller annen væske i fire timer eller mer. Hvis du lager havregrøt er det smarteste å legge havregrynene i bløt kvelden før, eller lag kjøleskapsgrøt. Hvis du i tillegg spiser litt C-vitamin for eksmepel fra bær, litt appelsinjuice eller noen biter kiwi, øker opptaket av jern ytterligere.

5 grunner til å spise grøt til frokost:

  1. Grøt er en flott måte å starte dagen på. Den er både rask å tilberede, billig, sunn og veldig god. En god vane er å bløtlegge gryn i vann kvelden i forveien. Da minsker du nivået av fytinsyre, som igjen gjør at kroppen tar opp mer næringsstoffer fra kornet, blant annet jern.
  2. Grøten fortjener litt pynt, og hakkede hasselnøtter, mandler og valnøtter, samt frø og kjerner, tilfører flere sunne fettsyrer og E-vitamin. De bidrar også til langsommere blodsukkerstigning og mer varig metthetsfølelse.
  3. Helsedirektoratet anbefaler en håndfull usaltede nøtter om dagen da dette har vist å redusere risikoen for slag og hjerteinfarkt betydelig. Og det er jo bare et pluss at det også gir grøten en etterlengtet krønsj, tyggemotstand og ikke minst nydelig smak.
  4. Man blir glad av en fargerik topping som friske eller tørkede frukt og bær. Det gir sødme, syrlighet og god smak, i tillegg til mer antioksidanter og C-vitamin. C-vitaminet gjør det også lettere for kroppen å ta opp det jernet som finnes i kornprodukter.
  5. Melk, kesam og cottage cheese i grøten gir økt proteininnhold, kalsium og jod.