Sunnhet til folket

Her er «frokosttrikset» som gir deg en bra start på dagen

7 av 10 nordmenn spiser frokost hver dag. Men hvordan vet du om måltidet gir deg den beste starten på dagen? Sjekk om frokosten din inneholder alle de fire B-ene!

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Når det kommer til hva vi spiser til frokost, er menn ganske samstemte. 75 prosent sverger til brødskiver. Kvinner er flinkere til å variere mellom brød, knekkebrød, smoothie, yoghurt og grøt.

Hvordan kan vi vite om vi har tatt det beste frokostvalget? Ett av klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundførs beste «triks» er å forsikre seg om at måltidet inneholder alle de fire B-ene.

– Dette er noe som alle hovedmåltidene våre bør inneholde, forklarer hun.

Dette er de fire B-ene 

Det vil si at kombinasjonen av en fiberrik frokostblanding, mager/syrnet melk eller yoghurt naturell, litt frukt eller bær og noen usaltede nøtter er helt optimal.
Det vil si at kombinasjonen av en fiberrik frokostblanding, mager/syrnet melk eller yoghurt naturell, litt frukt eller bær og noen usaltede nøtter er helt optimal.

  • Bensin fra langsomme karbohydrater (som du for eksempel finner i fullkorn)
  • Byggesteiner for muskler og vev fra fullverdige proteiner (f.eks fra melkeprodukter)
  • Beskyttelse fra frukt eller bær med antioksidanter som beskytter cellene våre, og vitaminer og mineraler som styrker kroppen.
  • Balanse fra sunne fettsyrer som balanserer blodsukkeret og er bra for hjertet (f.eks fra nøtter)

– Det vil si at kombinasjonen av en fiberrik frokostblanding, mager/syrnet melk eller yoghurt naturell, litt frukt eller bær og noen usaltede nøtter er helt optimal, forteller hun.

Bare bra start på dagen 

Bare Bra Supergranola finner du hos KIWI i smakene Kakao & bringebær og Hasselnøtt & kokos.
Bare Bra Supergranola finner du hos KIWI i smakene Kakao & bringebær og Hasselnøtt & kokos.

Det er imidlertid viktig å være obs på at det blant frokostblandinger også finnes en del skjulte sukkerbomber. Flere av frokostblandingene du finner i din lokale KIWI-butikk er imidlertid kåret til best i test av ernæringsfysiologer opptil flere ganger.

Blant disse finner vi Bare Bra Supergranola, som du hos KIWI finner i smakene Kakao & bringebær og Hasselnøtt & kokos. Sistnevnte har fått terningkast 6 i flere uavhengige ernæringstester de siste årene.

– Vi tilsetter aldri sukker, tilsetningsstoffer eller andre «hemmelige» ingredienser i Bare Bra-produktene våre. Vi vil at det skal være enkelt å spise sunt uten at det går på kompromiss av smak, forteller Linn Anne Bjelland Brunborg, som er leder for ernæring og sunnhet i Orkla Foods Norge.

Kanskje har du også lagt merke til at eskene har blitt mindre enn tidligere? Mengden inni er imidlertid fortsatt den samme, men ved å krympe emballasjen fraktes det mindre luft, noe som igjen medfører mindre utslipp ved transport. «Bare bra» for miljøet og «bare bra» for deg.

Fiber er det viktigste

Bare Bra Supergranola inneholder kun naturlige ingredienser og er naturlig rik på kostfiber. Hvis du har en annen frokostfavoritt, er det jo også fint å vite at frokostblandingen passer like godt til lunsj, som mellommåltid, for energipåfyll etter trening eller til kvelds.

– Uansett om du velger frokostblanding, grøt eller brødskiver er det viktigste at frokosten din har et høyt innhold av fiber. Det bidrar til å holde blodsukkeret og energinivået ditt stabilt frem til lunsj, understreker klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.