Hva er sunnest av müsli og granola?

Mü'sli vs granola

Müsli, crüsli, granola. Alle er populære frokostblandinger, men vet du egentlig hva som er forskjellen på disse, og hvilken som er sunnest? Her får du svaret.

Begrepene müsli og granola, til og med crüsli, brukes ofte om hverandre, men det er faktisk en vesentlig forskjell - med unntak av crüsli og granola. For granola er egentlig bare et annet navn for crüsli.

Müsli vs. granola

Tine Sundfør

– Hovedforskjellen mellom müsli og granola, er at granolaen er ovnsbakt mens müslien hovedsakelig består av valset korn som ikke er bakt. Dette gjør at granolaen har en mer sprø og knasende konsistens enn müslien. Begge varianter er ofte tilsatt både tørket frukt, bær og/eller nøtter, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Hvorvidt müsli eller granola er det sunneste, avhenger derfor av hva kornblandingene består av, inkludert mengden fullkorn, sukker og salt. Og det er spesielt én viktig ting du kan gjøre for å forenkle valget mellom kornblandingene når du står i butikken.

Synnøve Granola Jordbær.png
Synnøve Granola Jordbær er merket med det grønne nøkkelhullet, som betyr at den inneholder mindre sukker og salt, og mer fullkorn enn de som ikke har dette merket. 

– Det viktigste du kan gjøre når du skal velge mellom müsli eller granola, er å se etter Nøkkelhullet. Kornblandinger som er nøkkelhullsmerkede inneholder mindre sukker, salt og fett, og mer fullkorn enn de som ikke er merket med Nøkkelhullet. Nøkkelhullsmerkede kornblandinger er derfor som regel et bedre alternativ enn de som ikke har Nøkkelhullet. Dette gjelder både müsli og granola, legger Sundfør til.

Det finnes likevel flere müsli- og granolablandinger som er gode alternativer, men som ikke helt når innenfor grensen for Nøkkelhullet.

Vil du sjekke om dette gjelder for din favoritt, så kan du se etter følgende:

  • Den inneholder mer enn 50 % fullkorn og har høyt fiberinnhold (gjerne over 10 g)
  • Den er tilsatt lite eller ikke noe sukker

– Når det oppgis mengde sukkerarter i en mat- eller drikkevare, så angir dette hvor mye sukker det totalt er i denne varen, presiserer Sundfør.

Hun legger til at det også er viktig å være klar over hvor dette sukkeret kommer fra.

– Naturlig sukker som kommer fra tørket frukt, finnes i råvarer som også inneholder mye vitaminer, mineraler og fiber. Disse matvarene trenger du ikke begrense. Sukker som er tilsatt, i form av sukker, glukose, maltose, honning, frukt- og bærkonsetrat og lignende, er såkalte tomme kalorier som gir mye energi, men ingen eller minimalt med andre næringsstoffer som kroppen trenger. Det er denne typen sukker man bør begrense inntaket av, ifølge kostrådene om sukker fra Helsedirektoratet.