Hjem - Tema - Frukt & Grønt - Eple |
Eplet er en frukt som har et tynt, spiselig skall og et saftig fruktkjøtt som kommer i mange ulike farger og sorter. Eplene kan nytes rå, og enkelte sorter egner seg også spesielt godt til matlaging og bakst.
Som KIWI PLUSS-kunde får du 15 % bonus på alle epler, og alt av frukt og grønt i KIWI. Godt for helsa, godt for lommeboka
Bli KIWI Pluss kunde og spar 15 % på frukt & grønt |
Næringsstoff | Verdi per 100 g |
Kalorier | 49 kcal |
Fett | 0,2 g |
Karbohydrater | 10,6 g |
Kostfiber | 2 g |
Protein | 0,3 g |
Salt | 0 g |
1. Cirka 25 % av eplets volum er luft, derfor flyter de enkelt i vann. |
2. Lyst på eplebiter i matpakken, men opplever at fruktkjøttet blir brunt før lunsj? Legg eplebåtene i sitronvann. |
3. Et epletre kan bli opptil 100 år gammelt. |
Eplesorter |
|
Pink LadyPink Lady-epler har et sprø skall og en aromatisk smak. Med en god balanse mellom sødme og syrlighet, gjør de seg godt som snacks på farten, til en frisk smoothie, i salaten eller sammen med ost. |
|
AmbrosiaAmbrosia-epler er en relativt ny sort, som kommer av en naturlig mutasjon i en eplehage i Canada. Ambrosia-epler kan spises som de er, men er også gode i smoothies, grøt, juice eller som mos. Med en søt og aromatisk smak egner de seg også godt i desserter og kaker. |
|
DiscoveryMed sitt skinnende røde utseende og syrlige smak er eplesorten Discovery spesielt god til salater, eller ost og kjeks. De egner seg også godt i salat, til juice, mos og grøt. |
|
AromaMed sin superfriske og søte smak, og sprø og faste tekstur, er Aroma-epler en populær eplesort ofte brukt i baking. Aroma egner seg generelt godt til varmebehandling, som baking og grilling. |
|
GravensteinGravenstein er en eplesort nordmenn har spist i mer enn 200 år, mye grunnet sin allsidighet og saftige smak. Sorten er supert til både salater, i bakverk eller å presse til juice.
|
Oppbevaring av epleSmaken av epler kommer best fram i romtemperatur, men de holder seg best i kjøleskap. Epler har også relativt lang holdbarhet, og holder seg godt på fruktfatet. |
|
Eplets bruksområderEpler kan fint spises naturell. Epler egner seg også godt til bakst, grøt, fruktsalater, til ost eller paier. |
|
Når er eplene i sesong?I Norge strekker sesongen seg fra sensommeren og frem til vinteren. Nøyaktig sesong vil variere mellom de ulike eplesortene. |
Har du eplerester til overs, og lurer på hva du kan bruke de til? Her er 3 gode forslag:
Å lage eget syltetøy av eplerestene trenger ikke å være komplisert. Del restene i små biter, ha i en kjele med litt vann og sitronsaft, og tilsett et dryss av kanel. Smak til med sukker om eplet er bittert. Avkjøl syltetøyet, og ha over på lufttett glass.
Eplebåter du har til overs kan bli smakfullt tilbehør til middagen, gjerne til pølser og svinekjøtt. Bak eplebåtene i ovnen i cirka ti minutter på 180 grader, eller stek i panne med litt smør.
Ha skrellede eplerester i eplekaka. Dersom eplene har et tynt skall, kan det godt beholdes. For en friskere og mer syrlig smak kan du legge restene i en bolle med litt sitronsaft som marinering, før du putter de i kaken.