Et eple med skall gir deg dobbelt så mye antioksidanter som et skrelt eple.
Epleskallet er særlig rikt på både fiber og antioksidanter
Et eple med skall gir deg dobbelt så mye antioksidanter som et skrelt eple. Epler med skall er også en god kilde til kostfiber som er viktig for å holde fordøyelsen i gang og gi raskere passasje gjennom tarmen. Kombinasjonen av fibre, pektin og fruktsyrer i eple gjør at eple motvirker og leger forstoppelse. God tarmfunksjon minsker risikoen for tarmsykdommer som utposninger på tarmen og hemoroider. Dette senker igjen risikoen for kreft. Kostfiber er også mat for de snille bakteriene i tarmen, og som styrker immunforsvaret.
Epler kan bidra til å senke kolesterolnivået i blodet
Det er særlig det farlige LDL-kolesterolet som senkes - mens det gunstige HDL-kolesterolet stiger. Det ser ut til at den kolesterolsenkende effekten i hovedsak skyldes pektin som finnes i epler. Men siden studier har vist at de som spiser epler får sterkere kolesterolsenkende effekt enn de som spiser tilsvarende mengde pektinpulver, må det også være andre stoffer i eplene som bidrar til den positive effekten.
Oppskrifter med epler (husk å beholde skallet på!)
Grønnkålsalat med valnøttdressing og finhakkede epler
Toscakake med epler og kokosglasur
Frisk eplesalat med wassabi
Eple og gulrotsuppe
Eplekake med brunt sukker og nøtter
Velg riktig epler til matlaging
Ikke alle epler passer til matlaging. Syrlige, smaksrike epler passer i bakverk og i desserter fordi de mister den skarpe syrligheten under steking, men bevarer den friske og gode eplesmaken. Les mer her