Gulrøtter er proppfulle av betakaroten. Dette fargestoffet har sterk antioksidanteffekt, og kan omdannes til vitamin A i kroppen.
Vi nordmenn spiser stadig mer grønnsaker, og gulrot er den enkeltgrønnsaken vi spiser aller mest av. Frukt- og grøntstatistikken viser at vi spiser over syv kilo per per person per år, noe som plasserer oss på verdenstoppen i gulrotspising.
At vi spiser mye gulrøtter er god ting. Gulrøtter er nemlig fulle av gode næringsstoffer. Blant annet vitamin A, som er viktig for nydannelse og vedlikehold av hud og slimhinner. Vitamin A har også betydning for at synet skal fungere normalt – særlig nattesynet.
Alvorlig mangel på vitamin A er ekstremt sjeldent i Norge, men en vanlig årsak til blindhet i andre deler av verden. Gulrøtter, fet fisk, søtpotet og mørkegrønne bladgrønnsaker er våre beste kilder til A-vitamin.
Velg sterke farger
Felles for de mest næringsrike grønnsakene, med unntak av løk, er de sterke fagene. De stoffene som gir grønnsakene deres sterke farge er nemlig også viktige antioksidanter.
I gulrøtter er det betakaroten som gir den sterke, oransje fargen, og jo mer oransje gulroten er, desto høyere er innholdet av betakaroten. Når gulrøtter varmebehandles frigjøres antioksidantene slik at de blir lettere for kroppen å absorbere.
Gulrot passer til alt
Gulrot er vel det mange forbinder med en skikkelig traust grønnsak, men siden gulroten har «hengt med i tiden» er den fortsatt populær.
Gulrøtter passer jo like godt i wok, poke bowl, juice, rotfruktfries, kaker og vafler som fermentert, klassisk dampet, raspet, til å stille sulten før middag og ved siden av matpakka.
Ikke rart den blir stadig mer populær selv 500 år etter at den kom hit til landet.