Paprika

Hjem - Tema - Frukt & Grønt - Paprika

Paprika er en chilifrukt, hvor den røde varianten har en søt og frisk smak. Den har et sprøtt og saftig fruktkjøtt, og frukten egner seg like godt rå som kokt, stekt eller bakt.

kiwi-pluss-logo.jpg Bli KIWI Pluss kunde og spar 15% på frukt & grønt

Paprika næringsinnhold

Ernæring Verdi per 100 g
Energi kcal 30 kcal
Fett 0,4 g
Karbohydrater 4,7 g
Kostfiber 1,9 g
Protein 1 g
Salt 0 g
Vitamin A 320 RAE (40%*)
Vitamin C 140 mg (175%*)
Vitamin B6 0,36 mg (25%*)

*= Andel av referanseverdi.

Bilde

3 ting du kanskje ikke visste om paprika

1. Navnet 'salat' kommer av det latinske ordet for salt (sal).

2. Salat blir fort dårlig av, og bør ikke oppbevares sammen med frukt som inneholder mye aminosyre, som epler og bananer.

3. Salat inneholder opp til 95 prosent vann.

Paprikasorter

 

Rød paprika

Rød paprika har en tydelig paprikaaroma, en smakfull sødme og et sprøtt og saftig fruktkjøtt. Rød paprika er god som snacks, i gryteretter, wok, bakt i ovn eller som garnityr på brødskiven.

Rød paprika er i sesong hele året.

Spisspaprika

Spisspaprika er mild og ekstra søt, og den er spesielt god som snacks. Den er like god i de samme bruksområdene som rød paprika, med en søt, mild og aromatisk smak.

Spisspaprika er i sesong fra juli til oktober.

 

Grønn paprika

Grønn paprika har en kraftig og skarpere smak enn den røde paprikaen, og den er mer bitter med mindre sødme. Grønn paprika egner seg svært godt til oster, i salater og til wokking.

Grønn paprika er i sesong hele året.

 

Gul paprika

Gul paprika er relativt lik den røde paprikaen i smak, og har derfor de samme bruksområdene.

Gul paprika er i sesong hele året.

 

Nyttige fakta om paprika

Oppbevaring av paprika

Paprika kan gjerne oppbevares i plastboks eller plastpose, helst i en temperatur mellom 8-12 grader.

Paprikaens bruksområder

Paprika er godt både som garnityr og på brødskiven, og den egner seg i tillegg godt til ost, i salater, wok og gryteretter. Den kan også fylles og bakes i ovn.

Når er paprika i sesong?

Paprika er tilgjengelig hele året.

Restetips

Har du paprika til overs, og lurer på hva du kan bruke den til? Her er tre forslag:

1. Fylt paprika
Paprika egner seg godt til baking i ovn, og her kan du fylle den også med andre måltidsrester. Fyll for eksempel paprikaen med gårsdagens kjøttrester, ris og litt sursøt saus. Bak i ovnen på 160 grader i cirka 20 minutter, til paprikaen er blitt myk.

2. Omelett
Omelett er et godt mellommåltid hvor du enkelt kan tilsette ulike måltidsrester som sammen danner en knallgod smak. Hva med å prøve en omelett med grovhakkede biter av paprika, toppet med revet ost?

3. Pastasaus
Med paprika i pastasausen får du en søtere smak, og det er sjeldent en dårlig idé til pasta. Bak først paprikaen i ovnen i cirka 20 minutter til den blir myk. Ha olje i en kjele og ha i finhakket hvitløk, sjalottløk, flådde tomater, grønnsaksbuljong, matfløte og revet mozzarella. Fjern stilken og frøene fra paprikaen når den er ferdig stekt, og ha i kjelen med resten av ingrediensene. Kjør blandingen i en stavmikser til sausen blir jevn og uten klumper. Smak til med salt og pepper.

 

Restemat oppskrifter