Salat

Hjem - Tema - Frukt & Grønt - Salat

Sprø, saftig, nøytral og knasende god! Salat kommer i flere ulike sorter, men fellestrekket for de fleste salater er at de kan kombineres med det meste.

kiwi-pluss-logo.jpg Bli KIWI Pluss kunde og spar 15% på frukt & grønt

Salat næringsinnhold*

Ernæring Verdi per 100 g
Energi kcal 12 kcal
Fett 0,1 g
Karbohydrater 1,5 g
Kostfiber 1,1 g
Protein 0,8 g
Salt 0 g
Vitamin K 24 µg (32%**)
Folat 36 µg (18%**)

*Tatt utgangspunkt i verdens mest brukte salat, Isbergsalat.
**= Andel av referanseverdi.

Bilde

3 ting du kanskje ikke visste om salat

1. Navnet 'salat' kommer av det latinske ordet for salt (sal).

2. Salat blir fort dårlig av, og bør ikke oppbevares sammen med frukt som inneholder mye aminosyre, som epler og bananer.

3. Salat inneholder opp til 95 prosent vann.

Nyttige fakta om salat

Oppbevaring av salat

Salat kan gjerne oppbevares i en lukket plastboks eller plastpose. Salaten bør ligge i en temperatur på 2-4 grader, i kjøleskapet.

Salatens bruksområder

Salat kan brukes som tilbehør til ulike middagsretter, til brødskiven sammen med pålegg, som blandet salat eller garnityr.

Når er salat i sesong?

Sesong for de ulike sortene av salat varierer, men i Norge vil du finne salater i butikk gjennom hele året.

Salatsorter

 

Isbergsalat

Isbergsalaten er mild, saftig og sprø, og regnes som verdens mest brukte salat. Salaten egner seg ekstra godt som tilbehør til hamburger, kebab og taco, eller under pålegget i matpakken.

Isbergsalaten er i sesong fra mai til oktober.

Crispisalat

Med sprø konsistens og litt søtlig, mild smak, er crispisalaten en krysning mellom isberg- og friséesalaten. Crispisalat egner seg godt som pynt på brødmat, i blandet salat eller som garnityr.

Crispisalat er i sesong gjennom hele året.

 

Hjertesalat

Hjertesalaten har en søt-bitter smak, sprø konsistens, og ser ut som en liten romanosalat. Salaten egner seg godt på grillen, i potetsalat eller wok. De buede bladene gjør også at den kan fylles med ulike ingredienser som et tacoskjell.

Hjertesalaten er i sesong fra mai til oktober.

 

Ruccola

Ruccola passer godt til å piffe opp måltidet, med en karakteristisk peppersmak. Ruccola er godt egnet til wokking, eller som topping på pizza. Den kan også spises for seg selv, blandet med andre salater, eller i kombinasjon med spekemat.

Ruccolasalat er i sesong fra mai til oktober.

 

Spinat

Spinat er en næringsrik salat som smaker godt alene, i smoothies, blandet med annen salat, eller som tilbehør til både kjøtt og vegetar.

Norsk spinat er i sesong fra mai til oktober.

Restetips

Har du salat til overs, og lurer på hva du kan bruke den til? Her er tre forslag:

1. Pastasalat
Kok opp litt fullkornspasta, tilsett fetaost, cherrytomater og rester fra salaten du har liggende. En smakfull og mettende rett som enkelt kan brukes både til lunsj og middag.

2. Pitabrød
En god måte å bruke opp salaten på, er ved å blande den inn i en annen rett. Pitabrød kan varieres etter hva slags salat du har liggende, for eksempel med kylling, tzatziki, salat og mais.

3. Smoothie
Har du noen slappe salatblader igjen fra gårsdagens middag? De frister kanskje ikke så mye i dag, men i en smoothie får salaten nytt liv. Bruk en håndfull av gårsdagens salatblader i en smoothie, blandet med frukt du har liggende, og litt juice eller vann.

 

Restemat oppskrifter