Visste du dette om tomat?

Visste du dette om tomat??

Tomater er en allsidig råvare som passer til det meste, men hvor mye vet du egentlig om tomaten?

Visste du at tomater ikke bør oppbevares i kjøleskapet, men på benken?

Dette er fordi tomater slutter å modnes når temperaturen er lavere enn åtte grader, og dermed utvikler mindre av den gode smaken. Så, hvis du vil ha mer smakfulle og saftige tomater plasser de i en skål på benken.

Tips: Små plomme- eller cherrytomater er en ypperlig snacks å spise mellom måltider hvis du blir fysen på noe godt.

Toamter kommer i alle mulige forskjellige størrelser og fasonger

Tomater er ikke en grønnsak 

Det stemmer. Tomater er egentlig et bær! Her til lands oppfattes den som en grønnsak, men botanisk sett er tomaten en frukt, med et stort, rødt bær (frukt.no).

Skrelle tomater?

Hvis du skal lage tomatsaus til eksempelvis pizza eller pasta, kan det være lurt å flå tomatene først. Snitt et kryss i bunnen av tomatene og legg de deretter i fosskokende vann i ca. 5 minutter. Når tomatene har kokt ferdig, legger du de raskt over i isvann. Skallet kan da skrelles lett av tomaten.

Tomater kan spises både rå, kokt, bakt, stekt eller gratinert og passer til det meste.

Plomme- og cherrytomater er perfekte snackstomater når man har lyst på noe godt

Den femte smaken

Tomater smaker umami. Dette er en smak mange kan forveksle med salt, men som egentlig er både større og mer kompleks. Noen av råvarene som har en utpreget umamismak er parmesanost, kantareller, soyasaus og soltørkede tomater. Umami er den femte smakssansen vår og er faktisk en av de aller første smakene vi blir eksponert for. Les mer om umami her.

Friske gule og røde cherrytomater