Kosthold under svangerskapet

Her er seks matsorter gravide bør unngå

Her er maten ekspertene mener du bør unngå under svangerskapet.

Enkelte matvarer inneholder mikroorganismer som listeria og toxoplasma som kan være skadelige for fosteret. Selv om risikoen for å bli smittet er svært liten, kan konsekvensene bli alvorlige. 

Svært ømfintlige

— En mengde på 100 listeria-bakterier er det man antar er nok for å gi en spontanabort, siden fostre er svært ømfintlige overfor denne bakterien, sier Taran Skjerdal ved Veterinærinstituttet til forskning.no.
— Ifølge internasjonalt regelverk er det dessuten det maksimum tillatte nivået listeria i produkter som skal spises uten varmebehandling.

Her er matvarene gravide bør unngå:

  1. Rått kjøtt: Denne type kjøtt kan inneholde toxoplasma, som er en parasitt. Denne drepes ved gjennomstekning eller -koking, så pass på at alt kjøtt du spiser er gjennomstekt eller kokt. Vask også redskap som har vært i kontakt med rått kjøtt før du bruker det på annen mat. Vær forsiktig med spekemat, siden dette kan bli forurenset med listeria når det skjæres opp hos produsenten.
  2. Store fisker, hvalkjøtt og selkjøtt: Gravide bør unngå kjøtt fra store fisker i tillegg til hval og sel. Fordi disse er høyt oppe i matkjeden kan de inneholde store nivå av miljøgifter som kvikksølv. Helsedirektoratet anbefaler å unngå blåkveite over 3 kilo, all gjedde, abbor over 25 centimeter, ørret over 1 kilo, røye over 1 kilo og eksotiske fisker som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk.
  3. Fiskelever, Svolværpostei og Lofotpostei: Det er i leveren miljøgiftene samles opp, og derfor er fiskelever noe gravide bør unngå. Den inneholder også for mye vitamin A, som kan føre til skade på fosteret. Begge typer postei inneholder fiskelever.
  4. Krabbeinnmat fra skallet, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell: Dette er også deler i dyrene hvor miljøgifter (som for eksempel kvikksølv) samles opp, og som derfor bør unngås.
  5. Upasteurisert melk og ost av upasteurisert melk: Pasteurisering dreper listeriabakterier, men i upasteuriserte produkter kan bakterien fremdeles finnes. En infeksjon hos mor kan i verste fall føre til spontanabort eller skader hos barnet.
  6. Myke og halvmyke oster: Selv om de fleste typer Brie, Camembert og muggoster som Gorgonzola er pasteuriserte, kan de bli infisert med listeriabakterier i etterkant.

Mer ja-mat enn nei-mat

Selv om listen over nei-mat kan virke lang, kan gravide selvfølgelig spise mye mer enn det de ikke kan spise.

— Det viktigste er å huske på at et svangerskap ikke er en sykdom, men det er en fin anledning til å etablere gode vaner rundt et sunt og godt kosthold og være oppmerksom på hva man spiser, forteller avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Arnhild Haga Rinestad til klikk.no.