Enten du planlegger en sommerfest eller vil krydre familiemiddagen, er valget av tilbehør like viktig som kyllingen selv. Her er våre beste tips til sommerens tilbehør.
Før hagen fylles med lukten av deilig grillet kylling, må du planlegge hva dere skal spise ved siden av. Grillede grønnsaker og friske salater gjør måltidet komplett.
Grønnsaker er genialt, og gjør at du kan tilberede omtrent hele måltidet utendørs. Til kylling er det for eksempel godt med asparges, løk, paprika, sitron og mais. Slik griller du disse grønnsakene:
Asparges trenger bare 1-2 minutter på høy temperatur. Kutt gjerne av 2-3 cm helt nederst, den delen kan være litt trevlete.
Løk kan deles på langs. Fjern det løse skallet, gni flatene med olje og sett den på grillen. Grilles i ca. 15 minutter. Løken skal bli mør, ikke svidd.
Paprika grilles på direkte varme til skinnet er ganske sort. Ta dem av grillen og avkjøl dem i en lukket boks. Da går skinnet lettere av.
Sitron fremhever smaken. Grillet sitron gir ekstra god smak og du får ut mer saft av den. Del den i to og grill med snittsiden ned. Klem over grønnsakene etter at de er ferdige, og tilsett gjerne friske urter. Basilikum passer perfekt til frukt og rosmarin og timian til grønnsaker.
Mais grilles til de er gylne. De er veldig gode om de serveres med litt smør og flaksalt.
Grillede båtpoteter er også et godt tilbehør til kylling, og annet grillet kjøtt. Du kan kjøpe ferdige båtpoteter fra Grønn & Frisk med grillkrydder. Klipp opp posen og hell båtpotetene over i en aluminiumsform. Stek potetene på grillen i 12–15 minutter under lokk. Vend potetbåtene underveis.
Salat er også perfekt tilbehør til grillet kylling. Her er to enkle og sommerlige varianter:
Salat med chèvre og bringebær-vinaigrette
4 porsjoner
Du trenger:
- 1 pose Babyleaf Mix
- 3 dl bringebær
- 2 avokado
- 1 pk. chèvre
- 1 dl valnøtter
- 1 sjalottløk
- 1 ts honning
- 3 ss eplecidereddik
- 1 dl olivenolje
Slik gjør du:
- Legg salatbladene i en stor bolle sammen med 2 dl av bringebærene, avokadoen skåret i terninger og chèvren revet opp i grove biter.
- Rist nøttene gylne i en tørr stekepanne på middels varme, knus grovt og legg til side.
- Bland så dressingen, ved å mose resten av bringebærene med en gaffel, sammen med finhakket løk, honning, eddik og olje.
- Smak til med salt og pepper, og vend forsiktig inn i salaten. Har du ekstra dressing, serverer du den ved siden av. Topp med valnøtter.
Cæsarsalat
4 porsjoner
Du trenger:
- 3 tykke skiver daggammelt, hvitt brød
- 2-3 ss olivenolje
- ½ ts flaksalt
- 1 pk. hjertesalat
- 10 Juanita-tomater
- 40 g Grana Padano
Til dressing:
- 30 g Grana Padano
- 1 fedd hvitløk
- 1 dl majones
- 1 ts Dijonsennep
- 1 ts Worcestershire-saus
- 1 ss vann
- ¼ ts flaksalt
- ¼ ts nykvernet pepper
- 1-1,5 ss sitronsaft
Slik gjør du:
- Forvarm ovnen til 200 grader over- og undervarme.
- Riv brødskivene opp i grove krutonger, vend dem inn i oljen og strø på saltet. Spre dem utover et stekebrett og stek dem gylne og sprø i ovnen.
- Riv salatbladene i passe store biter og del tomatene i to.
- Vend sammen med krutongene i en salatbolle, og topp med Grana Padano revet i skiver med en potetskreller.
- Dressing: Riv Grana Padano og hvitløk fint, og pisk sammen med resten av ingrediensene i en skål. Smak til med salt og sitronsaft.