6 grunner til å spise mer grøt

Kornprodukter har dessverre fått et ufortjent dårlig rykte. Mye av årsaken til dette er at fiberrike og grove kornprodukter har blitt satt i samme bås som siktet hvetemel og sukker.

I hverdagskostholdet gir sukker og hvetemel svingende blodsukker, ustabilt energinivå og minimalt med næringsstoffer. Er vi derimot flinke til å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiber regelmessig, reduserer vi risikoen for hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 og kreft i tykk- og tynntarm.

Bli KIWI PLUSS-kunde!

Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt og 50 % bonus på bleier, bind og tamponger!

I tillegg gir grove kornprodukter balansert blodsukker og energinivå, samt mange viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger hver dag. 

– Grøt er godt for magen, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Hun understreker viktigheten av å velge grove kornsorter når man lager grøt:

– Bruk grove kornsorter når du lager grøt. Havregryn og byggryn er veldig gode valg. Både bygg og havregryn er svært gunstig for helsen, spesielt for fordøyelsen, da det høye fiberinnholdet stimulerer tarmfunksjonen og reduserer risikoen for forstoppelse. Havre er også en kilde til betaglukaner, som bidrar til å senke kolesterolet, sier Sundfør.

Et kosthold rikt på bygg og havre er dessuten assosiert med lavere risiko for hjerte- og karsykdom, og begge kornsortene er rike på viktige næringsstoffer som jern, magnesium og B-vitaminer.

Grøt toppet med pære og gresskarfrø.

6 grunner til at grøt er bra til frokost

1. Grøt er en flott måte å starte dagen på.

Den er både rask å tilberede, billig, sunn og veldig god. En god vane er å bløtlegge gryn i vann kvelden i forveien. Da minsker du nivået av fytinsyre, som igjen gjør at kroppen tar opp mer næringsstoffer fra kornet, blant annet jern.

2. Grøten fortjener litt pynt.

Hakkede hasselnøtter, mandler og valnøtter, samt frø og kjerner, tilfører flere sunne fettsyrer og E-vitamin. De bidrar også til langsommere blodsukkerstigning og mer varig metthetsfølelse.

Sundfør anbefaler også å prøve litt nøttesmør som topping:

– Et lite lag peanøttsmør eller annet nøttesmør på grøten gir både smak, sunne fettsyrer og ekstra metthet.

3. Nøtter er bra for hjertet.

Helsedirektoratet anbefaler en håndfull usaltede nøtter om dagen, da dette har vist å redusere risikoen for slag og hjerteinfarkt betydelig. Og det er jo bare et pluss at det også gir grøten en etterlengtet krønsj, tyggemotstand og ikke minst nydelig smak.

4. Kanel gir smak og stabilt blodsukker.

Kanel gir ikke bare nydelig smak, men bidrar også til litt lavere blodsukkerstigning.

5. Frukt og bær løfter grøten.

En fargerik topping med friske eller tørkede frukt og bær gir sødme, syrlighet og god smak i tillegg til antioksidanter og C-vitamin. C-vitaminet gjør det også lettere for kroppen å ta opp jernet som finnes i kornprodukter.

6. Melk, kesam og cottage cheese gir mer næring.

Tilsetter du melk, kesam eller cottage cheese, øker du proteininnholdet, samt får mer kalsium og jod i måltidet.

Et ekstra tips fra Sundfør for deg som vil gi fordøyelsen litt ekstra hjelp:

– Dersom du sliter med forstoppelse, kan du røre inn litt chiafrø som har ligget i vann og svellet. Dette er naturens eget fordøyelsesmiddel, sier hun.