Disse matvarene har lang holdbarhet

På tørrvarer er det ingen fare om utløpsdatoen har passert med både ett år og to. Mange varer har tilnærmet ubegrenset holdbarhet.

Finner du en pakke melis bakerst i kjøkkenskuffen som har ligget der i noen år, mel utgått på dato eller en boks kanel som ble kjøpt inn til julebaksten i fjor? Ta det med ro, det er ingen grunn til å kaste det. 

Dette er matvarer som i utgangspunktet er holdbare i flere år, gitt at oppbevaringen er riktig.

– Du trenger ikke kaste matvarer selv om «best før»-datoen har passert. Flere matvarer kan fortsatt spises lenge etter datostempling, sier Andreas Otlo i Mattilsynet.

Riktig oppbevaring

Tørrvarer oppbevares best mørkt, og i tørre omgivelser. De kan med fordel plasseres i tette plastbokser, slik at en eventuelt forekomst av biller i et produkt ikke sprer seg.

 – Så lenge tørrvarer er oppbevart riktig, er det fullt mulig å bruke det lenge etter «best før»-datoen har passert. Likevel er det viktig å ta en selvstendig vurdering, understreker Otlo.

En kvalitetsgaranti

Om du er redd for å bli syk av å smake på mat som har gått ut på dato, kan du slappe helt av.

­– «Best før»-merkingen av matvarer er først og fremst en kvalitetsgaranti, og har ingenting med mattrygghet å gjøre, forteller Anne Marie Schrøder i Matvett.

Det betyr at produsentene setter en dato for når de kan garantere optimal kvalitet. Etter denne datoen kan varen fortape seg noe i smak og farge, men vil ikke gjøre oss syke. 

– Langtidsholdbare varer som mel og suppeposer kan derfor ofte holde lenge etter utløpsdatoen. Og selv om disse produktene endrer karakter, er de fullt spiselige, sier Schrøder. 

Også tørrgjær kan overleve en god stund etter utløpsdato hvis den er oppbevart korrekt. Men det kan være at noen av cellene ikke har overlevd og at man derfor må bruke mer enn en pose for å få deigen til å heve (matvett.no). 

Halv pris på varer med kort holdbarhet

Hos KIWI selges varer med kort holdbarhet til halv pris for å minske matsvinn. 

Mange butikker har også avtaler med Kirkens Bymisjon (se oversikt i faktaboks) og Frelsesarmeen om å gi bort varene slik at trengende får glede av dem. 

Andreas Otlo i Mattilsynet svarer om holdbarhet på tørrvarer

Er det farlig å bruke mel som gikk ut på dato for to år siden?

Hvis melet har vært oppbevart riktig, er det fullt mulig å bruke det. Likevel er det viktig at forbrukeren tar en selvstendig vurdering. Har produktet blitt oppbevart riktig? Er det spor av biller eller småkryp i melet?

Hva med fire år gammel melis?

Melis og sukker har tilnærmet ubegrenset holdbarhet ved riktig lagring, så det er ingenting i veien for å bruke dette. Igjen må forbrukeren sjekke at melisen ikke er utsatt for f.eks. fukt.

Eller kanel som gikk ut i fjor?

Varen kan spises hvis krydderet er oppbevart riktig. Med andre ord: Du blir normalt ikke syk av å bruke kanel som ble kjøpt inn til julebaksten for tre år siden, eller ved å drikke teen og kaffen som ble glemt på hytta sist vinter.