;

Restetips

Produktene som redder matrestene

Disse produktene redder matrestene!

Ikke la restene etter middagen havne i søpla. Har du disse produktene i skapet, er det lett å bruke restene til morgendagens lunsj eller en ny middagsrett.

Det kan være vanskelig å beregne mengden kjøtt eller fisk til middag, og av og til blir grønnsaker liggende så langt inne i kjøleskapet at de holder på å gå ut på dato når du finner dem igjen. Det er dessverre fort gjort at restemat og slappe grønnsakene havner i matavfallet, men med noen basisingredienser i skapet og en smule fantasi, kan dette lett unngås.

Her er 8 produkter du bør ha i skapet samt tips til hvordan du kan bruke dem for å gi restene nytt og lengre liv:

Samlebilde av produkter

1 - Kikkoman soyasaus

Perfekt til wok

Ofte har vi litt kjøtt, fisk eller grønnsaksrester igjen etter middagen, og dette er helt perfekte ingredienser til en wok. Sørg bare for at du har en flaske Kikkoman soyasaus stående i skapet, så er du alltid klar for å lage en herlig asiainspirert rett. Her kan du rett og slett bruke det du har av kjøtt og grønnsaker og smaksette den med en god saus.

Du trenger:

1 dl Kikkoman soyasaus

1ts Go-Tan Sriracha eller Tabasco

1 ss honning

1 ss vann

½ ts Maizena

Kikkoman soyasaus passer perfekt til wok!

Umami rømmesalsa

Du er ikke alene hvis du har et rømmebeger med en liten rest i bunn og et glass med noen skjeer salsa stående i kjøleskapet etter forrige tacomiddagen. Disse restene kan det være vanskelig å finne ut hva man skal bruke til, og ofte havner de nok i søplebøtta.

Det er det imidlertid ingen grunn til. Blander du i stedet restene med hverandre, har du verdens beste salsa. Litt soyasaus fungerer som konserveringsmiddel i den nye dippen.

Du trenger:

Rester av tacosalsa, ca. 3 ss

Rester av rømme, ca. 3 ss

1 ss Kikkoman soyasaus

1ts Go-Tan Sriracha eller Tabasco

Tilsett gjerne også rester av tomater og løk

Forleng holdbarheten på kjøtt- og fiskerester

Hvor ofte skjer det ikke at det ligger litt kjøtt eller et par fiskebiter igjen etter middagen? Et godt tips for å forlenge holdbarheten noen dager er å legge kjøttet eller fisken i en boks med lokk og tilsette noen spiseskjeer Kikkoman soyasaus. Saltinnholdet i sausen gir restene flere dager ekstra holdbarhet. Skal du ikke bruke kjøttet eller fisken de neste tre til fire dagene, bør du heller legge det i fryseren.

Redd rester med en omelett

Har du en skalk igjen av osten, litt skinke som nærmer seg siste forbruksdag og noen småslappe grønnsaker som har sett bedre dager i kjøleskapet. Hver for seg ser det kanskje ikke så fristende ut, men hva med å lage en god omelett? Her kan du bruke akkurat det du har liggende. Bruk også den siste skvetten i melke- eller fløtekartongen.

Omelett er perfekt restemat!

Du trenger:

6 egg

Rester av skinke, ost, vårløk, brokkoli og tomat

Den siste melke- eller fløteskvetten i kartongen

Litt Kikkoman soyasaus

2 - Tabasco hotsauce

Kanskje har du allerede en liten flaske Tabasco i skapet, men tenker at den sikkert må ha gått ut på dato. Det har den garantert ikke. Tabasco kan stå i skapet til nesten evig tid. Salt-, eddik- og chiliinnholdet i sausen virker som konserveringssaus til kjøtt, fisk og grønnsaker, så med Tabasco i skapet, er du alltid klar til å lage en marinade. Alene er sausen veldig sterk, men når du bruker den i små menger i maten, tilfører den retten mer smak og dybde.


Erstatning for chili

Noen dråper Tabasco er alt som skal til når du vil gjøre maten spicy, og ofte er den perfekt som erstatning for chili. Da unngår du å ende opp med å kaste en chili eller to, fordi du kun får brukt den ene i pakken du kjøper.

Tomatsalsa

Tabasco er også perfekt å ha stående hvis du vil gi restene av tacosausen nytt liv. Her velger du selv hvor sterk du til ha sausen, og du kan gjerne spe på med noen rester av fersk koriander og rød løk.

Piff opp salsaen med noen dråper Tabasco!

Du trenger:

Resten av tacosausen

1-5 dråper Tabasco (etter smak)

1 ss fersk koriander

½ stk rød løk i terninger

Spicy rømmesaus

Sprit opp rømmerestene med litt tacosaus og noen dråper Tabasco. Da ender du opp med en skikkelig god og spicy rømmesaus. Prøv deg frem og se hvor sterk du vil ha den.

Du trenger:

Rester av rømme, ca. 3 ss

Rester av tacosaus ca. 3 ss

1-5 dråper Tabasco (etter smak)

Gjerne litt rester av tomat og løk

3 - Sriracha Sauce

Sriracha saus kan brukes som smaksetter på det meste, både dip, salsa, wok og saus til for eksempel wrap. Har du rester av ost og skinke, kan du lage verdens beste toast med Sriracha eller hva med å lage en restepizza med Sriracha i tomatsausen?

Litt Sriracha kan gi pizzasausen et spennede løft.

4 - Oyster spring Onion woksaus

 Har du woksaus i skapet, er det ingen sak å lage en god middags- eller lunsjrett av restene. Bruk for eksempel rester av koteletter og grønnsakene som har ligget litt i lengste laget i kjøleskapet. Alt er lov, så her er det bare å bruke både fantasien og restene.

5 - Eplecidereddik

Har du prøvd å sylte rødløk eller andre grønnsaker? Med eplecidereddik i skapet gjør du dette både raskt og enkelt. Eplecidereddik er den originale eddiken som kan konservere nesten all mat. Har du mange slappe grønnsaker i kjøleskapet? Sylt dem, legg dem på glass og nyt dem som tilbehør.

Lag syltede grønnsaker med eplecidereddik

6 - Balsamico Vineddik

Hvis du marinerer for eksempel kjøtt med en syre, gjør det at det holder seg lenger. Lag en balsamicomarinade med olivenolje og honning til grillmaten eller forsøk å lage blandinger med bær, frukt og ost. Marinaden gjør at maten er holdbar lenge og forhindrer matsvinn.

7 - Tortilla Original 

Med en pakke tortillalefser i skapet har du alltid en fin måte å lage matreddermiddag på. De kan fylles med hva som helst av rester enten du har grønnsaker, ost, kjøtt, fisk eller en rest av en gryterett som må brukes opp. Tortillalefsene fungerer også fint som en ferdig pizzabunn og gjør det lett å lage tynn og sprø pizza hjemme. Perfekt når du har rester av ost, kjøttpålegg eller grønnsaker.

Visste du at tortillalefser egner seg godt som pizzabunn?

8 - Realmon Sitronsaft

Liker du litt sitron i teen eller maten, men opplever at du ofte må kaste halve sitronen fordi du ikke bruker den raskt nok? Da er det smart å heller satse på sitron på flaske. Flasken med sitronsaft er holdbar lenge, og den kan brukes både i sauser, marinader, te og matretter.