Rømme gått ut på dato? Dette kan du bruke den til!

Det at rømmen eller andre meieriprodukter har passert sin best før-dato, er sjelden en grunn til å kaste den. Sjekk i stedet disse tipsene!

Den første regelen alle burde kunne når det kommer til mat med best før-merking, er at hvis produktet fortsatt ser bra ut, lukter normalt og smaker som det skal, er det ingenting i veien for å fortsette å bruke det. 

Når det gjelder meieriprodukter som for eksempel melk eller rømme, kan disse også brukes selv om de lukter eller smaker litt rart. Bruk det i en pannekakerøre eller til vafler, lag saus eller grøt. Syrnede meieriprodukter som yoghurt eller rømme, kan fint brukes flere måneder etter best før-datoen, hvis de har stått uåpnet i kjøleskapet.

Prøv rømme på pappbeger 

Hvis rømme på pappbeger tas godt imot av KIWIs kunder, er TINEs mål å gå over til papp på enda flere produkter i 2020.
Hvis rømme på pappbeger tas godt imot av KIWIs kunder, er TINEs mål å gå over til papp på enda flere produkter i 2020.

Frem til desember vil TINE og KIWI teste ut rømme på pappbeger i alle KIWI-butikker.  Hvis dette tas godt imot av kundene, er målet å gå over fra plast til papp på 50 millioner begre! Dette kan i så fall redusere TINEs plastforbruk med 500 tonn hvert eneste år, og være et stort, miljøvennlig skritt i riktig retning.

– TINEs rømme på pappbeger smaker akkurat det samme som den som er på plastbeger. Holdbarheten er også like god, understreker merkevaresjef Camilla Heggelund i TINE.

Du kan lese mer om prøveprosjektet vårt her.

Mindre plast ­– mindre matsvinn? 

Samtidig som en overgang fra plast til papp i meierihyllene kan utgjøre en enorm forskjell, er også unødvendig matsvinn et stort miljøproblem. Hvis våre matprodusenter kan gjøre noe for å redusere plastforbruket, kan vi kanskje sammen også gjøre noe for å redusere mengden matsvinn hjemme hos oss selv?

Her har vi derfor funnet frem fire gode tips til oppskrifter der du gjerne kan erstatte noe av væsken med utgått rømme, melk eller andre meieriprodukter:

Oppskrift på grove vafler

Grove vafler til lunsj eller helgen?
Grove vafler til lunsj eller helgen?

Utgått melk, yoghurt eller rømme? Ikke noe problem, alt smaker godt i en vaffel!

8 vaffelplater:

  • 3 dl hvetemel
  • 3 dl sammalt hvete, fin
  • 2 dl havregryn
  • 1 ts bakepulver
  • 8 dl flytende væske (melk/yoghurt/rømme etc)
  • 4 stk egg
  • 4 ss smeltet smør 

Bland først alt det tørre, så spe på med melk til du har rørt ut alle klumper. Ha i smeltet smør og egg, og la røren svelle i 15-20 min før du steker vaflene.

Oppskrift på «utgåtte pannekaker» 

Grove pannekaker til frokost eller middag?
Grove pannekaker til frokost eller middag?

Som med vaflene, er det bare å erstatte melken med det du måtte ha av «gamle» meieriprodukter, evnt. blande. Det viktigste er den totale mengden væske i røren, ikke hva væsken består av. Bruk for eksempel denne oppskriften på grove pannekaker som utgangspunkt.

Oppskrift på verdens enkleste grøt 

Det finnes en grøt til alt.
Det finnes en grøt til alt.

Samme regel som før: Så lenge blandingsforholdet mellom tørt og vått er det samme, kan du prøve deg frem med de meieriproduktene du liker best. I kjøleskapsgrøt kan du for eksempel bruke både melk og yoghurt, men merk at du bør unngå å bruke melk som har blitt sur i mat som ikke skal varmebehandles (da vil du sannsynligvis smake det).

Her finner du flere tips til grøtmåltider – inkludert verdens enkleste oppskrift.

Oppskrift på rømmesaus på 1-2-3

Verdens enkleste rømmesaus?
Verdens enkleste rømmesaus?

Har du en boks med lettrømme som har passert best før-datoen, men fortsatt er like fin? Med en sitron og ferske urter har du en superenkel og god saus på null komma niks, som passer godt til både fisk og ovnsbakte grønnsaker, for å nevne noe.  Se oppskrift her.