Lurer du på hva du skal gjøre med restene av blomkål og gulost som ligger innerst i kjøleskapet? Putt det i fryseren og spis det senere!
Det kan være vanskelig å beregne hvor mye mat man trenger, og innimellom blir grønnsaker, frukt, brød og annet liggende i kjøleskap, skap og på benken i lengste laget. Noen ganger så lenge at vi lurer på om vi bare skal kaste det.
Gjør heller dette med matrestene, så unngår du å kaste mat:
Grønnsaker til overs?
Grønnsaker som brokkoli, gulrot og blomkål kan fint fryses. Gi bare grønnsakene et raskt oppkok i omtrent ett minutt og avkjøl i iskaldt, rennende vann før du fryser dem ned. Putt grønnsakene i en tett pose, slik at de ikke blir tørre.
Ender du ofte opp med for mye friske grønnsaker, kan du redusere matsvinnet ved å velge frosne i stedet. Ta bare opp det du trenger. Frosne grønnsaker smaker like godt og er akkurat like sunt som ferske.
Slik bruker du restene:
Når du skal bruke dem, har du de frosne grønnsakene i kokende vann med litt salt. Du kan også bruke dem i gryteretter, supper eller i en wok.
Fisk til overs?
Har du kjøpt mer fisk enn du trenger? Den kan du fint fryse ned. Legg fisken i en frysepose med litt vann, slik at det dannes en frysehinne på utsiden av fisken. Dette forhindrer fryseskade.
Slik bruker du restene:
Tin fisken i en tett pose i iskaldt vann eller legg den i kjøleskapet over natten. Vær oppmerksom på at fisken du fryser selv ikke har like lang holdbarhet som den du kjøper frossen.
Frukt og bær til overs?
Både druer, bananer, epler og annen frukt kan fryses. Kutt den gjerne i mindre biter først og ha den så i tett emballasje.
Slik bruker du restene:
Frosne druer er nærmest som snacks å regne, men ellers passer all frukt og alle bær i smoothies.
Supper og gryteretter til overs?
Gryteretter og supper er perfekt å ha liggende til travle dager. Kjøl ned restene til romtemperatur først, og sett det deretter inn i kjøleskapet i minst en time før du legger det i fryseren. Det er viktig at du ikke setter den varme maten rett inn i kjøleskapet, da dette vil kunne varme opp kjøleskapet og påvirke den andre maten du har der inne.
Slik bruker du restene:
Tin restene i kjøleskapet eller varm dem opp på lav varme i litt melk eller varm. Bruk enten gryteretten eller suppen som det er eller som basis for en ny rett.
Ost til overs?
Ikke fortvil om du har skalker av ost igjen. Både brunost og gulost kan fryses. Ha bare restene i en tett pose og legg det i fryseren. Gulosten kan du gjerne rive først, slik at den er enkel å finne frem hvis du for eksempel skal lage pizza.
Slik bruker du restene:
Brunost er perfekt som smaksforsterker i gryter og brun saus, og gulost kan du blant annet bruke på taco, lasagne, gratinerte poteter og pizza.
Rømme til overs?
Det er ingen grunn til å la rømmerestene stå i kjøleskapet til de havner i søpla. Rømme egner seg godt til frysing, så ha den i tett emballasje og spar til senere.
Slik bruker du restene:
Vær oppmerksom på at rømmen endrer konsistens etter tining og egner seg da best til bruk i for eksempel kaker, brøddeiger og vafler.