Snacks som er bra for helsen

Visste du dette om cashewnøtter?

Oppi en pose med cashewnøtter fra Den Lille Nøttefabrikken kunne det ha vært over hundre epler - hadde det ikke vært for at det var frøet på undersiden av frukten som viste seg å være mest anvendelig.

Cashewnøtter vokser nemlig på trær, hengende på undersiden av hver sin såkalte «hjelpefrukt». Hvert eple har kun én nøtt (eller frø, som det egentlig er), noe som gjør at en pose med cashewnøtter på 160 gram egentlig er rimelig eksklusive greier.

Cashewtreet stammer opprinnelig fra Brasil, men i dag får vi cashewnøtter fra store deler av Asia og Afrika. Blant annet Mosambik, der Den Lille Nøttefabrikken i Fredrikstad har satset stort på bærekraftig og miljøvennlig produksjon, og å sikre lokal økonomisk utvikling. 

Spis nøttene dine! 
Disse lokale kvinnene jobber med å knekke cashew-nøttene og fjerne skallet.
Disse lokale kvinnene jobber med å knekke cashew-nøttene og fjerne skallet.

Det er ikke til å stikke under en stol at nordmenn er et nøtteelskende folk. Bare av Cashew fra Mosambik-posene har Den Lille Nøttefabrikken solgt over to millioner eksemplarer i norske butikker siden 2014.

De usaltede cashewnøttene er også midt i blinken for de som ønsker å følge Helsedirektoratets anbefaling om en neve nøtter om dagen.

Cashewnøtter er en god kilde til flere antioksidanter som bidrar til å opprettholde et godt immunsystem. De er rike på magnesium som stimulerer nervesystemet vårt og er godt for hjertet. Cashewnøtter inneholder også kalsium, jern, folinsyre, vitamin E og omega 3 og 6 fettsyrer. De er dermed en god kilde til vitaminer og mineraler som er viktig for kropp og hud.

Hva med cashew-eplene? 
Slik ser cashew-eplet ut, med nøtten hengende under frukten.
Slik ser cashew-eplet ut, med nøtten hengende under frukten.

Rå cashewnøtter gjør seg godt i f.eks wok-retter. Røstede cashewnøtter kan brukes både som snacks, i salater, og drysses over en ferdig rett. Pass bare på at cashewnøttene ikke kokes i maten, da blir de seige i konsistensen.

Prøv for eksempel disse oppskriftene:

Men hva så med eplet vi fortalte om i starten av artikkelen, hva skjer med det når det kun er nøttene vi får servert her hjemme? Selv om cashew-eplet er en såkalt «falsk frukt», er de spiselige.

– Cashew-eplet har en smak som ligger mellom eple og nektarin. Men - det har svært dårlig holdbarhet og råtner etter få dager. Derfor går det ikke an å eksportere dette, men lokalt brukes disse til blant annet syltetøy, juice og brennevin, forteller Hilde Sandmæl, som er kategoriansvarlig for nøtter i Brynild Gruppen, som eier Den Lille Nøttefabrikken. 

Cashew-bøndene får opplæring i beskjæring og bevaring av trærne. Her får de også vist frem det ferdige produktet fra Norge.
Cashew-bøndene får opplæring i beskjæring og bevaring av trærne. Her får de også vist frem det ferdige produktet fra Norge.