Enkel og smakfull hel kylling til jul

Hel kylling til julemiddag.

Hel kylling passer like godt til hverdags som til fest, og er mye enklere å tilberede enn du tror. I julen er hel kylling også det perfekte alternativet til kalkun, dersom du ikke skal ha så mange til bords.

Det er mange fordeler med hel kylling i julen. Ikke bare er det både smakfullt og enkelt, men hel kylling er også et lettere og sunnere alternativ til den ellers tunge maten vi spiser i jula. Hel kylling passer også til de fleste anledninger, enten det er middag med kjernefamilien eller i festlige lag sammen med venner. 

Tilbehør til hel kylling 

Det er kun fantasien som setter grenser for hvilket tilbehør du kan servere til hel kylling. Kylling går nemlig godt overens med mange ulike smaker. Likevel er det enkelte smaker som hører mer til julen enn andre. Server kyllingen med ovnsbakte grønnsaker som potet, tomater, rødbeter og gulrøtter. Hvis du har rødkål til overs, er dette også et supert tilbehør. 

efd11ac5-2834-49a4-b2ee-5717f3cdd95b-wml.png
Med hel kylling fra Prior på bordet blir middagen garantert en suksess! 

Hel kylling smaker i tillegg godt sammen med syrlige smaker, som for eksempel sitron, granateple eller appelsin. Legger du til nellik sammen med appelsinen, får du en rett som oser av jul. 

Et annet godt tips er å servere kylling med en frisk salat, for eksempel med granateple eller quinoa. Her er noen eksempler:  

På Prior sine nettsider finner du mange spennende og gode oppskrifter med kylling som passer til både hverdags og fest. Kanskje finner du en ny favoritt? 

Tilberedning og gode tips på veien 

Når hel kylling skal tilberedes, er det viktig å finne den magiske balansen som gjør at kyllingen blir gjennomstekt, uten å bli tørr. Noen retningslinjer kommer derfor godt med når du skal steke en hel kylling. Produktgruppesjef i Prior, Kjersti Sørby har noen hjelpsomme grunnsteg for hvordan du skal lykkes med stekingen: 

  1. Gni kyllingen inn med mykt smør så det dekker hele skinnet. Du kan eventuelt pensle den. Dette gjør at kyllingen får et gyllent og sprøtt skinn. 
  2. Krydre med salt og pepper, og eventuelt annet ønsket krydder. Siden du allerede har smurt inn kyllingen, vil det bli lettere å fordele krydderblandingen.
  3. Stek kyllingen på 175 grader til temperaturen er 68 grader midt på brystet. Dette tar alt fra 80 minutter til to timer, avhengig av ovnen og størrelsen på kyllingen. 
  4. La kyllingen hvile i 10 minutter før servering. Når kyllingkjøttet hviler, fordeler kraften seg. Kraften renner da saktere ut når du skjærer den, og kyllingen forblir mør og saftig. 

hel kylling 123.jpg

Krydder til suksess! 

I utgangspunktet har kylling en ganske mild smak, så ved bruk av krydder og urter får du muligheten til å smaksette kyllingen akkurat slik du liker den. Krydder, urter og olje eller smør kan også legges under skinnet. Eksempler på urter og krydder som passer utmerket til kylling kan være: 

  • Hvitløk
  • Oregano
  • Timian
  • Persille 
  • Chili 
  • Ingefær 

En god saus setter prikken over i’en

Når kyllingen er ferdig, kan du bruke kraften til å lage en skikkelig god saus. Hel kylling smaker veldig godt sammen med alt fra soppsaus, fløtesaus, sennepssaus og hvitløkssaus til sandefjordsmør, sjysaus eller en soyabasert saus. Vips så har du alt du trenger til et smakfullt og overraskende enkelt julemåltid.