Slik lager du juletorsk

Torsk er en lettere middag på julemenyen.

Juletorsk er et skikkelig godt og klassisk festmåltid. Julemiddagen er klar når potetene er kokt, så dette er sunn, kjapp og god mat.

Torsk er på langt nær den vanligste julemiddagen, men det er fortsatt noen som serverer torsk på julaften. Langt flere er det nok likevel som velger å tilberede torsk en dag i løpet av høytiden, og da serveres den naturligvis med det aller beste tilbehøret. Poteter, gulrøtter og sandefjordsmør er kanskje det vanligste juletilbehøret til torsken. 

Ferskvaresjef i KIWI, Harald Bregner, spiser helst torsk med ertepuré med masse smør og litt pepperrot. 

– Det kan også være veldig godt med en variant av «sauce vierge». Bruk sukkererter, sjalottløk, gode tomater, sitronsaft, vårløk og fersk, malt pepper, sier han. 

Bregner anbefaler ellers gode, norske småpoteter stekt i ovnen på 230 grader med litt olivenolje, salt og hvitløk.

Klassisk torsk.jpg
Prøv juletorsk med eggesmør, poteter og råkostsalat.

Slik trekker du juletorsk på 1-2-3:

  1. Strø et lett dryss salt over torsken, cirka 10 minutter før den skal trekkes.
  2. Kok opp en stor kjele med vann og ha i torsken når vannet begynner å koke.
  3. Skru så ned til lav varme, og la fisken trekke i 10 til 12 minutter til den slipper beina. For ekstra god smak, ha i et par laurbærblad og litt sitronsaft i trekkevannet sammen med torsken.

– ­­­­Selv om vi gjerne kaller det kokt torsk, er det viktig å merke seg at torsken faktisk ikke skal kokes. Den skal trekkes, forteller Fredrik Hald, kokk i Lerøy.

Les også: Lettere og litt enklere middager med juletorsk.

Torsk på sitt beste 

Det er nok ikke uten grunn at torsk ble sett på som festmat i jula. November og desember sies nemlig å være de beste månedene å spise torsk, for det er nå den er på sitt aller beste og saftigste. 

Dette skyldes at den har mindre mat tilgjengelig nå enn den har på sommeren, og derfor vokser den saktere. Senere på vinteren, når vi nærmer oss gytingen, har den et høyere vanninnhold i muskulaturen, og dette forringer kvaliteten.

Se også disse oppskriftene: