Slik baker du saftig vørterbrød

Saftig julevørterbrød med brunost.

For mange er et saftig vørterbrød, også kalt vørterkake, en fast juletradisjon. Har du ikke prøvd å bake det før? Her får du oppskriften som gjør det lett å lykkes med det tradisjonsrike bakverket.

Vørterbrød har blitt bakt i Norge i over 300 år, og er et tradisjonsrikt bakverk fylt med smak av vørterøl og julekrydder. Vørterbrød oppsto som et resultat av ølbryggingen på 1700-tallet, og ble den gang laget av gjæren og bunnfallet som ble igjen i øltønnene. I dag kan du enkelt lage vørterbrød med Ringnes vørterøl fra din nærmeste KIWI-butikk.

Hva med å gi et hjemmebakt vørterbrød i julegave? Sammen med en god brunost og en pose kaffe, har du den perfekte julegaven til den som har alt.

Ringnes vørterbrød.jpg

Saftige julevørterbrød: Du kan forme brødene akkurat slik du ønsker. Det mest vanlige er avlange eller runde.

Oppskrift på vørterbrød

 Gir 2 brød

Du trenger:

  • 1 pakke fersk gjær
  • 1 boks (33 cl) vørterøl
  • 700 g siktet hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 dl appelsinjuice
  • 3 dl melk
  • 4 ss sirup
  • 300 g sammalt rugmel
  • 1 dl sukker
  • 0,5 ts malt nellik
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 ts malt pepper
  • 2 dl rosiner (kan sløyfes)

Slik gjør du:

  1. Miks gjæren med romtemperert vørterøl.
  2. Elt forsiktig inn 500 g av hvetemelet, salt og appelsinjuice i gjærblandingen. Hev deigen i cirka 30 minutter.
  3. Varm opp melken og rør sirupen ut i den. Avkjøl til fingervarmt.
  4. Miks sirup- og melkeblandingen, rugmel, resten av hvetemelet, sukker og krydderet sammen med den allerede hevede deigen. Deigen skal eltes forsiktig til den er fast og smidig.
  5. Dekk til deigen og la den heve til dobbel størrelse, det tar cirka 1 time.
  6. Varm ovnen til 180 grader under- og overvarme.
  7. Del deigen i to like emner, og form de til runde eller avlange vørterbrød. Om du ønsker å tilsette rosiner, kan du elte dem inn i deigen nå.
  8. Legg brødene på en stekeplate med bakepapir, dekk med plast eller klede og hev i 30 minutter.
  9. Pensle brødene med vann, og stek på nederste rille i cirka 45 minutter.
  10. Avkjøl på rist.