Sunnere matpakke-tips:

Dette bør du se etter når du kjøper kjøttpålegg

Skolestart nærmer seg med stormskritt, og det er snart på tide å ta fatt på planlegging av barnas matpakker igjen. Med flere typer kjøttpålegg med mindre salt og mettet fett i butikkhyllene, er det enklere å gjøre sunnere valg i hverdagen.

At barna bør ha sunne og næringsrike skolelunsjer er ingen hemmelighet. I den forbindelse kan det være nyttig å vite at det finnes flust av kjøttpålegg i sunnere varianter.

– De fleste norske barn spiser brødskiver med pålegg hver dag, gjerne flere ganger om dagen, påpeker klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, Tine Sundfør.

Næringsrikt pålegg er viktig, både for god smak og god helse. Foto: Prior

– Barn har små mager og spiser mindre porsjoner mat, samtidig som de har et høyt behov for næringsstoffer til vekst og utvikling. Derfor er det ekstra viktig at den maten barna spiser er næringsrik og variert. For at barn i vekst skal få nok av næringsstoffene kroppen trenger, er det viktig å velge pålegg som inneholder mye proteiner, vitaminer og mineraler, og lite sukker, mettet fett og salt, sier Sundfør.

Det er gunstig å variere mellom flere typer pålegg, siden ulike pålegg er rike på ulike næringsstoffer. Ost er en vinner på kalsium, fiskepålegg gir kroppen D-vitaminer og omega-3 fettsyrer, mens kjøttpålegg er rikt på jern. Hun synes det er positivt at det dukker opp stadig flere kjøttpålegg med lavere innhold av mettet fett, slik at det blir lettere for oss å gjøre sunnere valg.

Se etter nøkkelhullmerket 

Når du velger kjøttpålegg er det lurt å se både på fett- og saltinnhold. 

Vi nordmenn får i oss nesten dobbelt så mye salt som helsemyndighetene anbefaler i sine kostholdsråd. For barn under 2 år er det ekstra viktig å begrense saltinntaket fordi små barn har redusert evne til å skille ut overskuddet av natrium fra saltet. Høyt saltinntak er knyttet til blant annet høyt blodtrykk, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdom.

– Det kan være vanskelig å vite hva som er mye og lite salt, men det enkleste er å sammenligne innholdet per 100 gram i ulike typer kjøttpålegg, sier hun. 

Nøkkelhullmerket er en også en god veiledning.

Uten melk og gluten 

Med høyt kjøttinnhold og lavt fettinnhold er produktene i Gilde Go’ & Magrere-serien smarte valg når du har lyst på et par salamiskiver eller leverpostei på brødskiven. 

– Produktene fra Go' & Magrere gjør det enklere å ta et bedre valg i hverdagen, sier Maren Dølgaard Eid, leder for merkevare Gilde.

 Alt kjøttpålegget fra Gilde Go’ & Magrere er nøkkelhullmerket og inneholder maks ni prosent fett.

Hovedårsaken til at pålegget i denne serien er sunnere, er at de inneholder mindre mettet fett. 

– Produktene i serien inneholder maks ni prosent fett, og de lages uten melk og gluten. Alle produktene er nøkkelhullmerket og produseres av 100 prosent norsk kjøtt fra den norske bonden, forteller hun. 

Gilde Løvtynn Kokt Skinke er et annet godt valg til matpakka. Denne skinken er nøkkelhullsmerket og et sunnere alternativ til skinketyper uten dette merket.

Samme gode smaken

Både servelat, leverpostei og salami er i utgangspunktet ganske fete produkter, men det er altså mulig å gjøre noe med dette.

– Hemmeligheten er at vi bruker en magrere kjøttsortering enn i andre sammenlignbare produkter. Samtidig er oppskriften optimalisert for å bevare mest mulig saftighet og smak, sier Dølgaard Eid. 

På den måten unngår man at den gode smaken i pølser og annen kjøttmat blir borte på bekostning av det at produktene er sunnere.

– Gilde Go’ & Magrere-produktene er et magrere alternativ med den samme gode smaken, forteller hun. 

Høyt proteininnhold

De fleste foretrekker å variere pålegget fra tid til annen, og påleggsvariantene fra Prior kan du velge til både frokosten og matpakken.

Alle påleggsvariantene fra Prior er merket med Nøkkelhull, og inneholder derfor alltid mindre enn 10 prosent fett totalt og alltid mindre enn 3,5 prosent mettet fett per 100 gram. I tillegg er pålegget proteinrikt og inneholder 13-22 gram protein per 100 gram.

Med pålegg fra Prior får du et magert, men likevel proteinrikt måltid med lavt innhold av salt.