Alt til jul billig hos KIWI

Skal man koke pinnekjøtt?

Kokt pinnekjøtt med julepølser.

Pinnekjøtt er en av de store julefavorittene her i landet, men visste du at du også kan grille eller koke pinnekjøtt?

Pinnekjøttets historie strekker seg i alle fall tilbake til 1700-tallet, og i dag spiser omtrent en tredjedel av den norske befolkningen pinnekjøtt på julaften. Enda flere har pinnekjøtt på menyen i løpet av julen, og retten blir stadig mer populær i hele landet.

Stekt på grua

Pinnekjøtt er laget av saltet og tørket ribbe av sau, og årsaken til at man valgte akkurat denne delen av sauen til julemat, var det høye fettinnholdet.

Hvordan retten tilberedes, varierer noe fra sted til sted. I dag damper eller koker de fleste pinnekjøttet, eventuelt etterfulgt av noen minutter i stekeovnen.

Før i tiden var det også vanlig, blant annet i Trøndelag, å steke kjøttet i panne eller hengende over åpne glør.

Her er noen måter å tilberede pinnekjøtt på i dag:

1. Koke pinnekjøtt

Dette pinnekjøttet er kokt i eplejuice og krydder.
Dette pinnekjøttet er kokt i eplejuice og krydder.

Det er også dem som sverger til koking av pinnekjøttet, og denne metoden fikk et løft etter at mesterkokk Eivind Hellstrøm presenterte sin variant kokt i hjemmelaget grønnsaksbuljong.

Kjøttet skal da dekkes helt av buljongen.

– Når du dampkoker kjøtt som er salt, blir det enda saltere. Ved å tilberede kjøttet på min måte, har du helgardert deg og får i tillegg bedre smak, uttalte Hellstrøm i TV3s program «Jul med Hellstrøm».

Det er også mulig å koke pinnekjøttet i vann. Koketiden er omtrent en time.

2. Damping av pinnekjøtt

Har du prøvd øldampet pinnekjøtt noen gang? Det kan anbefales.
Har du prøvd øldampet pinnekjøtt noen gang? Det kan anbefales.

Det vanligste er å dampe pinnekjøttet, enten over bjørkepinner eller en rist. Når du dampkoker kjøttet bevares den karakteristiske saltsmaken.

Her ser du hvordan du kan dampe pinnekjøtt – steg for steg

3. Grillet pinnekjøtt

Enten du velger å koke eller dampe pinnekjøttet, kan du brune det lett i stekeovnen når det er klart. Legg det på en rist over langpannen, sett pannen høyt i ovnen og stek eller grill det i omtrent fem minutter. Kjøttet får da en delikat farge og litt sprø overflate.