Slik bruker du opp rester av meieriprodukter

Rester av meieriprodukter kan bli til mye godt!

Har du ost- eller yoghurtrester, en halv boks med rømme eller en liten melkeskvett til overs? Da er du heldig! De kan nemlig bli til mye godt. Her får du våre beste tips til hvordan du kan bruke restene.

Vi vet alle hvordan det er: Rømmen etter fredagens taco-måltid ble ikke spist opp, osten har blitt til en umulig skalk og det er kun en liten slant igjen i bunnen av melkekartongen. Rester av meieriprodukter har dessverre en lei tendens til å havne i søpla, noe som er dumt for både lommeboken og miljøet. Heldigvis finnes det langt bedre alternativer!

Rester av meieriprodukter kan nemlig enkelt bli til nye, spennende retter! Praktisk, pengebesparende og en fryd for ganen, i hvert fall med gode tips og oppskrifter for hånden. Her har vi samlet våre beste tips til hvordan du enkelt kan bruke opp meierirestene.

Dette kan du bruke yoghurtrester til:

Med yoghurt til overs kan du lage mye godt, spesielt innenfor dipp- og dressingkategorien. Lag den greske favorittsausen tzatsiki, prøv en spennende og smakfull urtedressing til sommerens salater, eller test denne friske og syrlige youghurtsausen som passer perfekt til blant annet laks.

Smakfull tzatziki med yoghurt naturell, revet agurk, hvitløk og urter.

Smakfull tzatziki med yoghurt naturell, revet agurk, hvitløk og urter.

Yoghurt kan også brukes som base i for eksempel smoothie eller grøt, eller i ulike typer bakst som brød, vafler eller rundstykker. Den syrlige smaken og tykke konsistensen gjør baksten saftigere og god på smak.

Dette kan du bruke crème fraîche - eller rømmerester til:

Både crème fraîche og rømmerester kan enkelt få nytt liv, men før du begir deg ut på restefest er det imidlertid viktig å vite forskjellen på de to tilsynelatende like meieriproduktene.

Felles for både rømme og crème fraîche, er at begge er syrnede meieriprodukter. De har likevel en vesentlig forskjell: crème fraîche skiller seg ikke under oppvarming og kan derfor brukes i retter som skal kokes. Det kan ikke rømme, med mindre den tilsettes helt mot slutten av koketiden.

Rømme: En «dæsj» med rømme kan heve smaken til et hvert måltid, og passer derfor utmerket som tilbehør til enten kjøtt eller fisk, sammen med spekemat eller som base i dressing eller dipp.

Gjør fredagstacoen mer spennende med denne friske dressingen laget med Q Drømmelett® Foto: Q-Meieriene

Gjør fredagstacoen mer spennende med denne friske dressingen laget med Q Drømmelett® Foto: Q-Meieriene

Prøv denne friske tacodressingen med Q Drømmelett®, chili og lime

En skje rømme passer også utmerket i bakverk og vafler, fordi den syrlige smaken er med på å gi fylde og en følelse av saftighet. Har du rømme med høy fettprosent, kan du i tillegg piske den til en luftig krem som kan serveres til alt fra kaker og desserter til frisk frukt og bær.

Crème fraîche: Crème fraîche har en kremet og rund smak, og produktet er svært kokestabilt. Har du rester av crème fraîche, er du derfor heldig. Tilsett en skje eller tre i alt fra supper, sauser eller gryteretter til eggerøre, for et skikkelig smaksløft. Crème fraîche passer i tillegg utmerket som base i en hvit pizzasaus. Vår favorittoppskrift finner du her:

Hvit pizzasaus med rester av Crème fraîche

0,5 boks Crème fraîche

0,5 hvitløksfedd, finhakket

1 ts frisk eller tørket timian

Salt og pepper

Slik gjør du det:

  1. Bland crème fraîche, finhakket hvitløk og timian i en skål. Smak til med salt og pepper.

Dette kan du bruke fløte- eller melkerestene til:

Fløte- og melkerester kan brukes til så mangt, og er derfor sjeldent et problem å få brukt opp. I likhet med crème fraîche, passer både fløte- og melkerester utmerket i varme retter som supper, gryter og saus, eller som base i en vaffel- eller pannekakerøre.

Lyst på vafler til lunsj?

Prøv denne oppskriften på grove vafler, og bruk de melke- eller fløterestene du har tilgjengelig.

 Dette kan du bruke osterestene til:

 Osterester kommer i mange former og fasonger, og er en gave for den matglade! Hva du kan lage avhenger av hva slags type ost du har tilgjengelig, og hvor mye du har. Her er våre beste tips, enten restene er i form av en skalk, småbiter eller ligger revet i en pose.

Brunost: Brunost er kanskje ikke det produktet flest tenker at har størst restepotensiale, men det stemmer ikke! Brunostrester som strimles eller finhakkes smaker nemlig nydelig på havregrøt, eller som smaksforsterker i hjemmelagde rundstykker, boller eller vafler.
Brunostrester passer også som smakstilsetning i brun saus, eller i supper og gryter med viltkjøtt og sopp. Frys ned skalken og putt den i gryta ved anledning.

Prøv brunost som topping på havregrøten neste gang du har en rest til overs. Foto: Tine

Prøv brunost som topping på havregrøten neste gang du har en rest til overs. Foto: Tine

Gulost: Har du en liten osteskalk, skivet ost eller rester av revet gulost? Da har du et perfekt utgangspunkt for mye godt. Finhakk eller kutt skalken i mindre biter eller strø revet ost over pastaretten, pizzaen, gratengen eller lasagnen. Osterester gjør seg i tillegg utmerket godt i pai eller som base for en ostesaus.

Nachos blir alltid bedre med masse ost! Foto: Synnøve

Nachos blir alltid bedre med masse ost! Foto: Synnøve  

Smakfull nachos med Synnøve gulost og grønnsaker

1 rød paprika i strimler

1 bunt reddiker i tynne skiver

1 avokado i skiver

1 chili

1 halv pose Grønn & Frisk grønnkålmix

1 pose nachos

Synnøve Revet ost eller Synnøve skivet ost

Dressing

5 ss saft fra lime

2 ss honning

1 ss Dijonsennep eller annen grov sennep

1 finhakket hvitløkskløft

2 ss finhakket koriander

Salt og pepper

Slik gjør du det:

  1. Kutt paprika i passe biter. Skjær reddikene og del chilien i tynne skiver. Del avokadoen i to, fjern steinen, og skjær de to halvdelene i skiver. Bland alt i en stor serveringsbolle sammen med en halv pose grønnkålmix.
  2. Bland alle ingrediensene til dressingen og smak til med salt og pepper.
  3. Legg nachos utover et stekebrett med bakepapir. Dryss over godt med Synnøve revet ost, eller skiver med Synnøve skivet ost. Stek ved 200 grader til osten har smeltet og fått litt farge.
  4. Vend inn dressingen i salaten, og topp herligheten med halvparten av de ostegratinerte nachosene. Legg resten i en bolle og server ved siden av.

Du kan også bruke gulostrestene til å lage en deilig omelett eller skål med mac & cheese til lunsj, eller som smaksforsterker i en grov vaffelrøre.   

En annen klassiker som er som skapt for rester, er ostesmørbrød. Her finnes det mange ulike varianter, og det er egentlig bare fantasien som setter grenser. Hva med å prøve en av disse fristende ostesmørbrødene?

Kremost og blåmuggost: Rester av kremost og blåmuggost passer perfekt som smaksforsterker i blant annet pastasauser, gryteretter eller i pai. Har du rester av tubeost med bacon, kan denne også tilsettes direkte på kokt pasta for en superenkel og digg middag.

Kavli Baconost + pasta = en nydelig Kavlionara! Foto: Kavli

Kavli Baconost + pasta = en nydelig Kavlionara! Foto: Kavli

Rester av tubeost kan også bli til gode porsjonsomeletter som passer perfekt i matpakka. Oppskrift finner du her.

Ferskost: Også kesam og cottage cheese kan brukes til så mangt. Lag verdens enkleste og beste tilbehør til laks ved å blande en halv boks med kesam sammen med en spiseskje eller to med pesto, eller bruk cottage cheese-restene i quesadillas, omeletten eller i hjemmelagde rundstykker for å øke proteinnivået.

Disse smakfulle proteinrundstykkene inneholder Tine mager cottage cheese og lages i en fei! Foto: Tine

Disse smakfulle proteinrundstykkene inneholder Tine mager cottage cheese og lages i en fei! Foto: Tine