Mange forbinder lettsaltet torsk med norsk tradisjonsmat og gode barndomsminner, men visste du at lettsaltet torsk også fungerer utmerket i mer moderne retter? Her får du tre nye oppskrifter med lettsaltet torsk.
Torsk er et kjent og kjært middagsprodukt som passer like godt til hverdags som til fest, og som er en favoritt hos både store og små. Overraskende er det ikke. Med sin milde og gode smak passer nemlig torsken godt i de aller fleste retter, enten du liker mye eller lite smak. Men hva med den lettsaltede varianten?
En klassiker med mange bruksområder
Først og fremst: Hva er egentlig forskjellen på lettsaltet torsk og vanlig torsk? Svaret ligger, ikke overraskende, i navnet.
– Lettsaltet torsk er fileter av torsk som enten har ligget i en saltlake eller vært dekket av salt i en periode, før den har blitt skylt med vann. På den måten sitter man igjen med en god og lett saltsmak, samt en litt fastere tekstur på fiskekjøttet, forteller Fredrik Hald som er produktsjef i Lerøy.
Selv om mange fortsatt bruker den lettsaltede torsken i tradisjonelle retter, har den imidlertid langt flere bruksområder.
– Lettsaltet torsk kan stort sett brukes på samme måte som vanlig torsk, men man ta hensyn til at fisken allerede er saltet og derfor tilpasse saltmengden deretter, sier Hald.
Ifølge Hald smaker lettsaltet torsk like godt enten du velger å dampe, trekke den lettsaltede torsken i en fiskesuppe, lage en fiskegrateng eller ovnsbake. Det er kun en tilberedningsmåte han ikke anbefaler.
– Til rå retter som sushi eller ceviche vil jeg ikke anbefale å bruke lettsaltet torsk. Der er den vanlige varianten mye bedre, avslutter han.
Tre smakfulle oppskrifter med lettsaltet torsk
Her har du tre spennende oppskrifter med lettsaltet torsk som garantert kommer til å falle i smak.
1. Lettsaltet torsk med kremet spinat
Dette trenger du:
- 800 g lettsaltet torsk
- 12 stk små poteter
- 400 g frossen spinat
- 1,5 dl lett matfløte
- Smak til med pepper
- Smak til med kummin
Slik gjør du det:
- Kok opp vann, legg i potetene med skall og la dem småkoke i 5-10 minutter.
- Legg spinaten i en kasserolle. Tilsett matfløten og kok opp på middels varme til det tykner. Smak til med pepper og kummin.
- Kok opp vann, legg i fisken og gi den et oppkok. Skru ned varmen og la fisken trekke til den er akkurat gjennomkokt, cirka 10-12 minutter.
2. Spagetti med lettsaltet torsk, olivenolje og soltørkede tomater
Dette trenger du:
- 400 g spagetti
- 400 g lettsaltet torsk, i terninger
- 1 stk gul løk, i skiver
- 2 fedd hvitløk, i tynne skiver
- 8 stk soltørkede tomater, hakket
- 0,5 stk rød chili, i skiver
- 8 ss olivenolje
- 4 stk tomater, i terninger
- Bladpersille til servering
Slik gjør du:
- Kok spagetti etter anvisning på pakken.
- Ha løk, hvitløk, soltørkede tomater og chili en i kjele sammen med olivenolje. Surr på medium varme i 4 minutter.
- Tilsett tomat og la det surre i 4 minutter til.
- Tilsett lettsaltet torsk i terninger og la det surre i 4 nye minutter.
- Ha over fersk bladpersille ved servering.
3. Wraps med torsk og pestomajones
Dette trenger du:
- 4 stk tortillalefser
- 400 g lettsaltet torsk
- Olivenolje til steking
- 4 ss pesto
- 8 ss lettmajones
Til servering
- 4 ss Apetina
- 1 pose ferdigmikset salat
- 1 bunt fersk basilikum, revet fra hverandre
Slik gjør du:
- Forvarm stekeovnen til 175 grader. Ha tortillalefser i folie og varm dem i 3-5 minutter.
- Stek lettsaltet torsk med en skvett olivenolje i en stekepanne, eller trekk torskestykkene i vann i 8-10 minutter.
- Del fisken i biter.
- Bland sammen pesto og lettmajones.
- Server tortillalefser smurt inn med pestomajones, lettsaltet torsk, Apetina, ferdigmikset salat og basilikum.