Kokkens beste tips til en vellykket fiskemiddag på grillen

Det er overraskende enkelt å lykkes med fisk på grillen! Her får du tipsene som hjelper deg å lage sommerens beste fiskemåltid, enten du foretrekker laks eller ørret.

Fisk er lett, sunn og enkel sommermat – perfekt å ha på grillen. Her deler produktutviklingsjef i Lerøy, Fredrik Hald, sine beste tips til et velsmakende grillmåltid.

Forberedelser

Planlegging er et av de viktigste stegene for et godt resultat. Hva skal du grille? Hvilket tilbehør skal du ha? Gjør klar salater og sauser før du begynner å grille, så slipper du å tenke på det underveis. Selve grillingen skal være det siste du gjør. 

Trenger du tips til hva som passer ekstra godt til laks og ørret?

Valg av fisk

fredrik_hald.jpeg
Fredrik Hald er produktutviklingsjef i Lerøy og griller fisk året rundt.

All sjømat kan grilles. For lavterskel-grilling med minimalt med tid brukt på tilberedelse og oppvask, kan du kjøpe fisk i aluminiumsform. Formen legges rett på grillen, og du har middag på 1-2-3. Ellers er både torsk, laks og ørret fine fisker å grille.

Forbered grillen

Når tilbehøret er klart og fiskestykket er bestemt, er det tid for å forberede grillen. Et godt tips er å lage en direkte og en indirekte varmesone, og bruke disse aktivt.

Den direkte varmesonen er det området av grillen som har varme direkte under risten, og det er her fisken ofte grilles i starten for å få stekeskorpe eller sprøtt skinn. Den indirekte varmesonen er derimot den delen av grillen som ikke har en direkte varmekilde under risten, og som derfor ikke holder like høy varme. Det er her fisken stort sett grilles ferdig. 

Har du gassgrill med flere brennere, tenner du kun halvparten av disse. Har kullgrill fyller du kun halvparten av grillen med kull, og lar resten av tom. 

Et annet godt tips er å la grillen bli tilstrekkelig varm før du begynner å grille. Da blir fisken jevnere grillet, og resultatet blir bedre. 

Hvordan grille fisk?

Fisk kan grilles på mange forskjellige måter, avhengig av hva du har av ferdigheter og kjøkkenredskaper. Her har vi tatt for oss de vanligste måtene å grille fisk på, som hverken krever mye forkunnskap eller et velutstyrt grillkjøkken. 

Grill i aluminiumsfolie: 

_95A3345.jpg
Å grille fisk i folie er både enkelt og raskt. I tillegg smaker resultatet alltid kjempegodt. 

Vil du gjøre det kjapt og enkelt, er fisk i aluminiumsfolie fremgangsmåten for deg. Kutt fisken i mindre biter og pakk dem i aluminiumsfolie sammen med grønnsaker. Legg deretter pakken over indirekte varme, og lar den grille i cirka 15 minutter. Da får du et godt resultat! 

Grill direkte på rist: 

Større fiskestykker eller fiskefileter bør marineres eller pensles med nøytral olje før de legges på grillen. Sørg også for at grillen er helt ren og fri for matrester på forhånd. Et tips er å brenne godt av grillen før du skal bruke den. Når dette er gjort, pensler du risten med et lag olje slik at at fisken ikke setter seg fast. 

Har du et fiskestykke eller fiskefilet med skinn, legger du denne først på direkte varme med skinnsiden ned. La den ligge der til skinnet er sprøtt og gyllent, og enkelt løsner fra grillen. Grill deretter fisken ferdig på indirekte varme. 

Hvis fiskestykket du skal grille ikke har skinn, kan du bruke aluminiumsfolie. Brett folien firedobbelt og pensle den med olje før du legger den på grillen. Legg fiskestykket på folien, og la den ligge der til den løsner. Dette tar cirka to minutter. Snu fisken og gjenta prosessen. 

Husk at fisken fortsetter stekefasen etter at du har tatt stykket av grillen, så ikke stek fisken for lenge.

Steketermometer er din venn! 

En feil mange gjør når de griller fisk, er å grille den altfor lenge eller på for sterk varme i frykt for å få et understekt resultat. Gjør du dette, kan du fort ende opp med et fiskestykke som er tørt og kjedelig.

Et godt tips er derfor å bruke et digitalt steketermometer når du griller fisk. Da vet du med sikkerhet når fisken er ferdig grillet, og får et perfekt og saftig resultat hver gang.

Marinering og sauser

Grillet fisk smaker veldig godt med en smakfull marinade eller saus. Man får kjøpt mange marinader fiks ferdig i butikken: Chilimarinader, hvitløk og urter og barbecuesaus er alle gode på fisk. 

Ulike type smør med smak er også godt på fisk, hvitløkssmør eller kryddersmør til torsk for eksempel.

Ellers er pesto godt til både rød og hvit fisk. Eller hva med soyamajones, yoghurt med urter og sitrus, Sweet Chili-saus og eller rømme? Det trenger ikke være avansert. 

Salater

Det finnes uendelig med salater som passer til fisk. Et tips er å ikke blande for mange elementer i en salat; Eple- og valnøttsalat til pestogrillet laks, salat med fennikel og reddik til torsk med sitron eller gulrot- og appelsinsalat med solsikkekjerner til torsk.

La deg inspirere: 

Perfekt grillvær?

Man kan grille i all slags vær, men ta hensyn til temperaturen! På kalde dager trenger maten litt lengre tid på grillen, og den blir fortere kald.

Lerøy-kokken forteller at hans aller beste grillopplevelse var fra grilling av laks i 20 minusgrader.

– Når laksen blir tatt av grillen blir den utsatt for kulde som stopper stekeprosessen umiddelbart. Da får man ekstra saftig og godt kjøtt!

_95A3427.jpg
Grillet laks med frisk sommersalat og søtpotetbåter.

 

Grillet laks med frisk sommersalat og søtpotetbåter

4 porsjoner

Du trenger:

 • 1 Crispisalat
 • 1 pk Grønn&Frisk Middelhavsmix
 • 1 kurv Jordbær
 • 1 Mango
 • 1 Avokado
 • 3 ss Sweet Chili saus
 • 1/4 rød chili, finhakket
 • 1 ts finrevet ingefær
 • 1 ss olivenolje
 • Ca. 600 g søtpoteter
 • 6 ss olivenolje
 • 1 ts soyasaus
 • 1 pk laksefilet 4 x 125 g
 • Sesamfrø
 • Basilikum
 • Lime

Slik gjør du det:

Salat:

 1. Vask og tørk crispisalaten og middelhavsmiksen
 2. Skjær jordbærene i to.
 3. Skrell mangoen, del i to og skjær i skiver.
 4. Del avokadoen i to, fjern steinen og skjær i skiver.

Marinade:

 1. Bland sweet chili saus, finhakket rød chili, finrevet ingefær og olivenolje i en bolle.
 2. La laksen trekke i marinaden i ca. 15-20 minutter. Sett kjølig.

Søtpoteter:

 1. Skrell søtpoteter kutt dem i båter. Pensle båtene med olivenolje.
 2. Grill søtpotetbåtene på medium varme i ca. 15 minutter, eller til de er møre. Vend båtene underveis slik at de grilles jevnt.
 3. Topp med noen dråper soyasaus og strø over sesamfrø rett før servering.

Grillet laks:

 1. Ta laksen ut av marinaden og la overflødig marinade renne av.
 2. Gjør klar aluminiumsfolie og legg på grillen. Pensle folien med litt olje for å unngå at laksen fester seg.
 3. Grill laksen i ca. 15 minutter, eller til den er gjennomstekt og har fått fin farge. Snu filetene underveis slik at de grilles jevnt. 
 4. Dryss sesamfrø og basilikum over laksen og press over limesaft rett før servering.
 5. Server grillet laks sammen med søtpotetbåter og frisk sommersalat.

 

Slik sjekker du hvor laksen kommer fra

Mange ønsker å vite mer om mattrygghet og hvor maten vi spiser kommer fra. Det har resultert i nettsatsningen Gladlaks.no.

Gladlaks er en sporingsside på nett, der du kan finne ut hvor og hvordan laksen du har kjøpt til middag ble produsert. Alt du trenger å gjøre er å søke opp sporingskoden på pakken, og du vil få informasjon som: 

 • Hvor den har vokst opp 

 • Hva slags fôr den har fått 

 • Dato og sted for slakting og pakking 

I tillegg til informasjon om kravene bak tiltak for å unngå rømming og luseproblematikken. Gladlaks er et samarbeid mellom Lerøy og landets største dagligvarekonsern, NorgesGruppen. Målet er å gjøre informasjonen lett tilgjengelig, og dermed spre både kunnskap og åpenhet.