5 ting du må vite om olivenolje

Kan jeg bruke olivenolje til steking?

Du har kanskje hørt at man ikke skal steke i olivenolje, men stemmer det? Vi har spurt eksperten og fått svar på dette og fire andre viktige ting du må vite om olivenolje.

1. Kan jeg bruke olivenolje til steking?

Tine Sundfør

– Ja, olivenolje passer godt til steking, sier klinisk ernæringsfysiolog, med doktorgrad i ernæring, Tine Sundfør og fortsetter:

– Som annet fett skal ikke olivenolje overopphetes - legg derfor maten i stekepannen med en gang. Dersom olivenoljen har nådd røykepunktet vil kvaliteten på olivenoljen bli dårligere. Da må du kaste oljen, tørke pannen og starte på nytt.

Olivenoljer av god kvalitet tåler enda høyere temperaturer enn smør, som har et røykpunkt på 150-180 grader mot olivenoljens 210-220 grader. Det er også høyere enn andre, vanlige vegetabilske oljer, som har et røykpunkt fra 180 grader og nedover.

Det er ingen som helt vet hvor myten om at man ikke kan steke med olivenolje kommer fra. I middelhavslandene er det like vanlig å bruke olivenolje til steking, som til annen matlaging. 

2. Hva er forskjellen på vanlig olivenolje og extra virgin?

Vanlig olivenolje er en blanding av kaldpresset og bearbeidet, varmpresset olivenolje. Extra virgin olivenolje er den første oljen en får ved kaldpressing. 

Ifølge Helsedirektoratet egner vanlig olivenolje seg best til steking. Den har et høyt innhold av enumettet fett og er dermed relativt stabil mot oksidasjon, og har dessuten et høyt røykepunkt. Virgin og extra virgin olivenoljer inneholder også andre fettløselige plantestoffer som muligens har en gunstig helseeffekt, men noen av disse kan bli redusert ved høy temperatur.

– Extra virgin olivenolje har en god smak, og passer veldig godt for å heve smaken i salater, på toppen av ferdig tilberedte grønnsaker, pizza og pastaretter, sier Sundfør.

Visste du at olivenolje passer ypperlig dette?

  • Salater: En god vinaigrette laget på olivenolje gjør salaten hakket mer spennende. Alt du trenger er 1 dl olivenolje, 2 ss sitronsaft, 1 finhakket fedd hvitløk, ½ ts salt og ½ ts pepper, rør sammen. Vips, så har du laget en enkel vinaigrette! 
  • Posesupper og -sauser: Du kan enkelt gjøre posesuppen litt bedre med olivenolje. Oljen gir posesuppen eller -sausen en god smak og gjør den ekstra fyldig. 
  • Bakverk: Du kan bruke olivenolje i stedet for smør i kaker og bakst. Olivenolje tåler høyere varme enn smør, inneholder mye av det sunne fettet og kan gjøre baksten enda saftigere. Du kan også smøre bake- eller kakeformen med olje, for å unngå at baksten sitter fast. Eller bruk på hendene slik at deigen ikke sitter fast under utbaking.

3. Er olivenolje sunt?

– Olivenolje er veldig sunt med helsefremmende plantestoffer og sunne fettsyrer, forteller Tine Sundfør.

Olivenolje inneholder mye umettet fett og er forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom. Hvis du bruker mer olivenolje og mindre smør og hard margarin, vil dette bidra til å senke LDL-kolesterolet («det dårlige kolesterolet») og øke HDL-kolesterolet («det gode kolesterolet»), noe som på sikt vil redusere risikoen for fortetninger av blodårene.

SPOON_0702_Ybarra_Steketips_16.JPG

Selv om olivenolje på generell basis anses som sunt, vil kvaliteten variere noe med tanke på hvordan den er bearbeidet og når på året den er høstet. Kaldpresset olivenolje har for eksempel høyere innhold av antioksidanter, som er positivt. 

4. Hvordan oppbevare olivenolje?

Olivenolje bør gjerne stå i et skap med stabil temperatur med korken godt skrudd på. Da eliminerer du olivenoljens tre fiender; lys, luft og varme.

Tine Sundfør anbefaler å sette olivenoljen kaldt dersom du skal være borte i en lengre periode. Om du vanligvis oppbevarer olivenoljen i kjøleskapet må du imidlertid være klar over at olivenolje koagulerer fra 9 grader og ned. I praksis betyr dette at oljen stivner og må varmepåvirkes før den blir flytende igjen. Holdbarhetseffekten av å ha den i kjøleskapet vil derfor bli svekket, og det anbefales heller å velge et svalt kjøkkenskap med jevn temperatur.

5. Hvordan kaste olivenolje?

– Det er viktig at vi ikke kaster større mengder olivenolje og annen matolje i vasken. Rotter liker fett og går gjerne i avløpsrør der det helles mye fett, sier Tine Sundfør.

Sundfør anbefaler å helle olivenoljen over i en brukt melkekartong, sette på korken igjen og kaste den i vanlig restavfall.