Mindre matsvinn i julen

Fra julematrester til lekre måltider på 10 minutter

Har du ribbe- eller pinnekjøttrester? Daniel Barry gir deg tre knallgode restematoppskrifter som tar 10 minutter å gjøre serveringsklare.

Handler du altfor mye mat i julen? Du er i så fall ikke alene om det. Så hvorfor ikke bruke julematrestene på noen kjappe og gode restemåltider?

Vi utfordret Haugen-Gruppens corporate chef og konseptutvikler Daniel Barry til å vise oss noen raske måter å bli kvitt julematrestene. Den alltid blide Daniel tok utfordringen på strak arm og kom tilbake med tre oppskrifter som tar cirka ti minutter å gjøre serveringsklare.

«Asian style» kjøttsuppe

Asiatisk kjøttsuppe er det første restemåltidet Daniel lager. Suppen har få ingredienser, og passer utmerket til både ribbe-, medisterkake-, julepølse- eller pinnekjøttrester. Daniel foretrekker crispy grønnsaker i suppen, så han starter med å steke løk og sopp over sterk varme.

– Hvis du legger alle ingrediensene i kjelen med én gang, får du en kokt suppe. Jeg foretrekker å brune alt i litt olje først. Da blir det ekstra godt og crispy! Råvarene får en helt annen struktur hvis de får noen minutter over sterk varme. Løken, for eksempel, trekker seg sammen og frigir all aroma og smak, sier Daniel entusiastisk mens han tilsetter de øvrige ingrediensene.

Og plutselig er suppen ferdig – og den smaker fantastisk! 

– Det tar rundt ti minutter å lage en suppe som dette, sier Daniel mens han setter i gang med neste restemåltid. Her går det unna, gitt.

Se oppskrift og fremgangsmåte på «asian style»-kjøttsuppe

Quesadilla med ribbe og pinnekjøtt

Neste punkt på menyen er quesadilla med pinnekjøttrester.

– Dette er «street food», som er vanvittig moderne nå. «Street food» er maten man kan ta med seg i hånda når man er på farta.

Daniel freser noen pinnekjøttbiter i stekepanna i et minutt eller to. Pinnekjøttet legges deretter på et papirtørkle slik at stekeoljen renner av og kjøttet blir sprøtt. Grønnsakene overtar stekepanna, og småkokes med salsasaus og tacokrydder i et par minutter.

Daniel Barry fyller kun opp halvparten av wrappen, slik at den blir lett å lukke når den skal i stekepanna.
Daniel Barry fyller kun opp halvparten av wrappen, slik at den blir lett å lukke når den skal i stekepanna.

– Jeg bruker vanlig tacokrydder, men tilsetter bare halvparten av vannet som emballasjen anbefaler. Da får du en tykk og god masse med mye smak.

Mens det putrer, bruker Daniel tiden på å lage hjemmelaget guacamole. Han dekker deretter halvparten av en vanlig tortillawrap med innholdet fra stekepannen med et rikt lag med ost, før wrappen lukkes og legges i stekepanna i et par minutter på hver side.

– Jeg ser på wrappen som en halvmåne, jeg fyller altså kun opp halve wrappen. Osten absorberer fett og væske og alt som kan gjøre wrappen litt soggy eller slapp. Med ost på toppen blir opplevelsen helt nydelig! Og med noen dråper lime til slutt, blir du kongen av romjulsbuffeen, sier Daniel overbevisende.

Se oppskrift og fremgangsmåte på Daniels julequesadilla

Julewok med ribberester

Tredje og siste resterett er julewok – og her kan man virkelig leke seg med hva man har i kjøleskapet.

– Ikke tenk på hva jeg har i woken, oppfordrer Daniel mens han steker et utvalg grønnsaker i en glovarm stekepanne.

– Bruk heller det du har i kjøleskapet. Wok er fantastisk fordi det er så enkelt å lage, og det er en flott bidragsyter til å redusere matsvinn.

Daniel synes wok blir best når grønnsakene og kjøttet er litt crispy. Han steker halvparten av grønnsakene til de blir gylne, før han tilsetter woksausen sammen med resten av grønnsakene. I likhet med de to foregående resterettene, tar også denne svært kort tid å lage.

– Bruker man mer enn fem minutter på wokingen, så gjør man noe feil, sier han lattermildt.

Se oppskrift og fremgangsmetode på Daniels julewok

Daniel er en dreven kokk, og brukte maks ti minutter på hver resterett. Det frister nesten å beskylde ham for juks, men det er umulig. Vi fikk tross alt se – med egne øyne – hvor raskt, enkelt og godt det er.