Når resten av Norge setter seg ned med fredagstacoen, henter Anita og Jon fram reker for å nyte starten på helgen. Og de vet akkurat hva de må gjøre om de trenger å tine frosne reker i en fei.
Hjemme på Brattlikollen i Oslo smiler begge to like bredt når temaet er sommermat. Både Jon og Anita Värmskog Elshøy er lidenskapelig opptatt av matglede, og reker med godt tilbehør er deres faste og kjærkomne start på helgen.
Kaldt vann er løsningen
Akkurat i dag har de ikke ferdig tinte reker tilgjengelig, og trenger å tine de frosne rekene før sulten tar overhånd. Anita vet råd:
– La dem få et bad i kaldt vann. Det er den raskeste måten å tine dem på uten at de blir seige, sier Anita og forklarer kjapt framgangsmåten:
- Legg de frosne rekene i en bolle med kaldt vann tilsatt litt salt
- Rør rundt og vent litt, før du heller ut halvparten av vann et og fyller på med nytt, kaldt vann
- Vannet blir fort kaldere av de frosne rekene, så bytt gjerne ut vannet en gang til om det trengs
- Hell av vannet og la rekene få renne godt av seg, eller legg dem i en bolle med tørkepapir nederst
Mens rekene tines, setter hun i gang med å lage favoritt-tilbehøret – hennes egen aioli.
– Jeg var heldig som fikk oppleve matglede tidlig, forteller Anita.
– Hjemme hos oss i Nittedal elsket de voksne å lage god mat og pynte den fint. Det skulle være grønt og delikat! Som småjente sto jeg ofte ved kjøkkenbenken og stilte spørsmål, jeg ville lære hvordan de gjorde det. Og da jeg åpnet matpakken på skolen, var det salatblad på brødet og agurkskiver skåret på skrå. Selv det enkle kunne lages med kjærlighet. Og hver fredag hadde vi reker!
Reketradisjonen ble med videre
Helt siden Anita flyttet hjemmefra, har hun satt pris på å gjøre stas på de små anledningene der maten kan løfte stemningen noen hakk. Og tradisjonen med rekene, den har hun tatt med seg.
– Jepp, bekrefter Jon i bakgrunnen, mens han dekker på bordet ute.
– Fredag er det reker, og nå som det er sommer tar vi dem selvsagt på verandaen.
Anita smiler.
– Det er nesten så jeg tar oss for å være fantasiløse, men det er jo like godt hver eneste gang!
Anitas egen aiolioppskrift
Aiolien er allerede ferdig, og den lidenskapelige matelskeren røper gjerne oppskriften:
- Ett beger lettrømme
- 2,5 ss majones
- En hvitløksbåt
- En halv teskje dijonsennep
- Bittelitt chili
- Litt sitronsaft
- Salt og pepper
- Hakket rødløk som tilbehør