Feirer du sankthans?

Alt du trenger til en hyggelig feiring av sankthans

Bilde av rømmegrøt fra Fjordland på et sommerlig dekket bort.

En uforglemmelig sankthansfeiring kan du lage både enkelt og rimelig. Vi gir deg gjerne gode tips til en fin dag og kveld.

Hva skjedde med meterhøye bål, sang, dans og hagefest til ut i de sene nattetimer? Sankthans pleide å være en festdag for venner og familie, men de seneste årene har den eldgamle tradisjonen dessverre mistet litt av oppslutningen her til lands. Slik kan du ta tilbake sommerens triveligste tradisjon.

Kjær tradisjon har mange navn

Sankthans, jonsok eller johannesvake er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes´ fødsel. Utenfor kirken knyttes sankthans til en tradisjonell markering av sommersolverv og midtsommer.

Festmat til feiringen

God mat er en viktig del av feiringen. På Vestlandet er det tradisjon for å spise rømmegrøt med spekemat på sankthansaften. Har du ikke tid til å lage den selv? Hos KIWI finner du ferdig rømmegrøt som kun trenger oppvarming fra Fjordland. Salt spekemat er et utrolig godt tilbehør til den søte grøten. Både morrpølse, spekeskinke, bær og flatbrød serveres gjerne ved siden av.

KIWI_Fjordland_sankthans_artikkelbilde.jpg
Mange spiser rømmegrøt og spekemat på Sankthansaften.

Spekemat har god holdbarhet i romtemperatur og er derfor perfekt å ta med i piknikkurven. Inspirasjon til et lettere, men like fullt smaksrikt og godt spekefat finner du her.

Fyr opp grillen

For mange er sankthans ensbetydende med grilling. Mange drar ut med båt eller samles på stranden og gjør grillmiddagen enkel med pølser, burgere og ferdige tilbehørssalater. Gjør grillfesten billig og ta turen til KIWI, her finner du et bredt utvalg burgere, pølser og grillmat. Hos oss får du kjøpt både Chili Cheese Håndverkspølser og Big Beef Burger fra Folkets, som begge har fått terningkast 6 i VGs smakstest. Trenger du inspirasjon finner du oppskrifter til enkle og gode grillmåltider i KIWIs sommerhefte her.

KIWI_grill_sthans.jpg
Kos deg med grillmat på sankthansaften.

 

Båtkortesjer og bål

I Norge feires sankthansaften som en folkelig, ikke-religiøs sommerfest. En tradisjonell festkveld med sang, dans, mat og bålbrenning. Det brennes store og små bål rundt omkring i hele landet, men i Ålesund gjør de litt ekstra ut av tradisjonen. På Slinningsodden i Ålesund bygges det et skikkelig høyt bål av tønner, kasser og paller. Bålet har ved flere anledninger blitt tildelt verdensrekord og blir litt høyere for hvert år som går.

På den andre siden av landet er det en litt lavere, men dog lengre tradisjon. Båtkortesje i Tønsberg er også en populær attraksjon på sankthansaften. Da seiler det både store og små båter pyntet med bjørkeris, blomster og flagg nedover Vestfold ut mot fjorden

La deg inspirere av svenskene

I Sverige feirer de midsommar. Der har de tradisjon for å danse rundt en stang dekket med blomster og bære blomsterkranser i håret. Svenskene har også en skikk fra gammelt av der de legger ulike blomster under puta. Gjør man det, skal man visst nok drømme om sin utkårede. 

Midtsommar i sverige
Midsommar i Sverige.

Skal du ha sankthansfeiringen hjemme kan du la deg inspirere av svenskene og dekke på med friske blomster fra hagen og levende lys. Server det du liker best, enten det er spekemat og gode oster eller reker og annen sjømat.