Feirer du sankthans?

Alt du trenger til en hyggelig feiring av sankthans

En uforglemmelig sankthansfeiring kan du lage både enkelt og rimelig. Vi gir deg gjerne gode tips til en fin dag og kveld.

Hva skjedde med meterhøye bål, sang, dans og hagefest til ut i de sene nattetimer? Sankthans pleide å være en festdag for venner og familie, men de seneste årene har den eldgamle tradisjonen dessverre mistet litt av oppslutningen her til lands. Slik kan du ta tilbake sommerens triveligste tradisjon.

Kjær tradisjon har mange navn

Sankthans, jonsok eller johannesvake er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes´ fødsel. Utenfor kirken knyttes sankthans til en tradisjonell markering av sommersolverv og midtsommer.

Et skikkelig bål utenfor Balsfjord
Et skikkelig bål utenfor Balsfjord.


Festmat til feiringen

God mat er en viktig del av feiringen. På Vestlandet er det tradisjon for å spise rømmegrøt med spekemat på sankthansaften. Hos KIWI finner du både Toro rømmegrøt som lages fra pose og ferdig rømmegrøt som kun trenger oppvarming fra Fjordland. Vil du lage den fra bunnen av selv finner du oppskrift her.  

Andre steder er sankthans ensbetydende med grilling. Mange drar ut med båt eller samles på stranden og gjør grillmiddagen enkel med pølser, burgere og ferdige tilbehørssalater. Trenger du inspirasjon finner du oppskrifter og inspirasjon til enkle og gode grillmåltider her. 

Toppbilde_NY.jpg
Prøv Norgesmesteren Folkets Big Juicy Burger

Siden lansering har grillspydserien Sticks vært en ubestridt salgsuksess i KIWI. Grillserien har stadig blitt utvidet og forbedret, og også i år vil du finne en rekke ulike Sticks i din lokale KIWI-butikk. Sticks er enkelt å tilberede og er ferdig på få minutter. Miks og match på kryss og tvers og finn din favorittkombinasjon av Sticks, sauser og ulike crunch.

Sommerens Sticks finner du hos KIWI
Sommerens Sticks finner du hos KIWI.

Andre spiser spekemat med tilbehør på sankthansaften. Spekemat har god holdbarhet i romtemperatur og er derfor perfekt å ta med i piknikkurven. Inspirasjon til et lettere, men like fullt smaksrikt og godt spekefat finner du her.

Bål og båtkortesjer

I Norge feires sankthansaften som en folkelig, ikke-religiøs sommerfest. En tradisjonell festkveld med sang, dans, mat og bålbrenning. Det brennes store og små bål rundt omkring i hele landet, men i Ålesund gjør de litt ekstra ut av tradisjonen. På Slinningsodden i Ålesund bygges det et skikkelig høyt bål av tønner, kasser og paller. Bålet har ved flere anledninger blitt tildelt verdensrekord og blir litt høyere for hvert år som går.

Slinningsbålet på Slinningsodden i Ålesund
Slinningsbålet på Slinningsodden i Ålesund.

På den andre siden av landet er det en litt lavere, men dog lengere tradisjon. Båtkortesje i Tønsberg er også en populær attraksjon på sankthansaften. Da seiler det både store og små båter pyntet med bjørkeris, blomster og flagg nedover Vestfold ut mot fjorden. 

Vær trygg hvis du skal tenne bål

Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i hele Norge. Derimot er det lov til å tenne opp bål der det ikke foreligger fare for brann. Les mer om bålforbudet og hvordan du kan være trygg når du skal lage sankthansbål på dsb.no

La deg inspirere av svenskene

I Sverige feirer de midsommar. Der har de tradisjon for å danse rundt en stang dekket med blomster og bære blomsterkranser i håret. Svenskene har også en skikk fra gammelt av der de legger ulike blomster under puta. Gjør man det, skal man visst nok drømme om sin utkårede. 

Midtsommar i sverige
Midsommar i Sverige.

Skal du ha sankthansfeiringen hjemme kan du la deg inspirere av svenskene og dekke på med friske blomster fra hagen og levende lys. Server det du liker best, enten det er spekemat og gode oster eller reker og annen sjømat. Avslutt gjerne kvelden med grillet marshmallows eller fargerike fruktspyd med kesam