Vil du lære å sylte og safte?

Legg sommeren på krukker og glass

Foto: NTB Scanpix

Har du lyst til å lage din egen saft eller syltetøy, men lurer på hvilke frukt, bær og grønnsaker som smaker best? Her hjelper vi deg litt på vei.

matblogger og kokebokforfatter Gunda Djupvik. Foto: Elisabeth Kallinen
matblogger og kokebokforfatter Gunda Djupvik. Foto: Elisabeth Kallinen
Gunda Djupvik er matblogger på www.altgodt.no og kokebokforfatter av blant annet boken «Safting og sylting heile året». Hun er selv vokst opp med en stor bærhage, et par timers kjøring fra jordbærbygda Valldal, og en mor som var ivrig bærplukker.

- Jordbærturen var sommerens høydepunkt, da fikk vi spise oss kvalme på jordbær, og vi gledet oss like mye hvert år, forteller hun.

Blander ulike bær

Jordbær er fortsatt blant favorittråvarene, når hun skal legge sommeren på glass. Men det er så mye annet som er godt, også.

- Rabarbra og stikkelsbær er blant favorittene. Og blander du jordbær og stikkelsbær blir det et veldig godt syltetøy. Rips blir deilig gelé hjemme hos oss, sier Djupvik.

Det er ikke bare frukt og bær som kan brukes, sommerens grønnsaker gjør seg også godt på krukker og glass.

- Let etter små, sprø sylteagurker i august, de blir så gode syltet med ingefær, dillkroner og god eddik. Syltede rødbeter er også kjempegodt, anbefaler Djupvik. 

Mister viktig kunnskap

Safting og sylting er en tradisjon som er i ferd med å gå i glemmeboken. Og med den forsvinner også viktig kunnskap.

- Syltetradisjonen gjør at vi ivaretar viktig kunnskap om råvarene og hvordan de håndteres. Når man safter og sylter selv får man et annet forhold til blant annet tilsetningsstoffer, mener matbloggeren og legger til at mange har for lite kunnskap om dette temaet og tror at tilsetningsstoffer er noe som bare er skadelig for oss.

- Mye av det vi er redde for i dag var en nyvinning for våre formødre, og når vi bruker de samme midlene for å gjøre produktene våre holdbare, slipper vi å kaste muggen og gjæret saft og syltetøy, sier Djupvik.

Hun bruker alltid syltepulver og frysepulver for å sikre et godt resultat.

Det er lov å jukse hos KIWI...

Husk at det ikke trenger å være selvplukket, selv om du skal safte og sylte. Det er lov til å kjøpe råvarene i butikken! Som KIWI Pluss-kunde får du i tillegg 15 % bonus på fersk frukt og grønt.

Urtesmør fra hagen

Har du urter eller spiselige vekster i hagen? Da kan du enkelt lage ditt eget urtesmør. Hvis du ikke skal bruke smøret med én gang, kan det fryses.